12:49 , среда , 17 октобар 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / SVJETSKI DAN TELEVIZIJE

SVJETSKI DAN TELEVIZIJE

Danas se obilježava Svjetski dan televizije, jednog od najuticajnijih medija, pored radija, u savremenom svijetu. Televizija se, uprkos ekonomskoj krizi koja je pogodila medijski sektor i dalje dobro drži, a većina TV stanica i pored brojnih problema opstaje.

U BiH i RS trenutno je registrovana 51 televizijska stanica. Pojedina istraživanja su pokazala da građani Srpske televiziju dnevno gledaju u proseku sat vremena više nego oni u Evropi. Iako svakodnevno pruža niz informativnih, zabavnih, edukativnih i kulturnih sadržaja, u nekim je pogledima televizija i dalje ostala crno-bijela, pritom mislimo na njene dobre i loše strane.

televizija-daljinski

Silan izbor sadržaja na televiziji veoma lako izaziva zavisnost, naročito kod mlađe publike kojoj često biva zamjena za roditelje. Problem je u tome što u prosjeku svakih sat vremena dnevno televizija prikaže oko četrdesetak nasilnih scena čak i kroz crtane filmove.

Međutim, nije samo ovisnost negativna strana televizijskog svijeta, tu je još i voajerizam koji nam serviraju razni rijaliti programi. Nažalost, televizija postaje sve sličnija tabloidima, a da ne spominjemo kako se njena moć koristi i u manipulativne svrhe.

Stoga je važno na ponuđene sadržaje gledati kritičkim okom, razmislite o tome kad se sljedeći put udobno smjestite u svoj naslonjač i pritisnete dugme daljinskog upravljača.

Izvor: RTV SLOBOMIR

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *