9:48 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / VIJESTI / 5 PRIRODNIH BORACA PROTIV GRIPE I PREHLADE

5 PRIRODNIH BORACA PROTIV GRIPE I PREHLADE

U ovom zimskom periodu vrlo je korisno znati za nekoliko prirodnih boraca protiv prehlade i gripe. Najvažniji su odmor, voda, vitamin c, bijeli luk i sok od zove.

PREHLADA

Pogrešna je pretpostavka da trebamo vježbati ako imamo gripu ili prehladu kako bismo se oznojili. Tijelu treba energije za borbu protiv bolesti, a iscrpljujuće vježbe mu je oduzimaju. Odmor dopušta tijelu da svu snagu usmjeri na borbu protiv virusa. Imunološki sistem jača prilikom mirovanja, posebno tokom sna.

U slučaju prehlade ili gripe tijelo lako može postati dehidrirano. Zato je neophodno piti mnogo tečnosti i tada je preporučena doza od 8 čaša – apsolutni minimum.

Vjeruje se kako vitamin C jača imunitet i da je snažno sredstvo u borbi protiv prehlade i gripe. Mnogi predlažu dozu od 1000 mg dnevno koja bi trebala ublažiti simptome. Ipak, najbolji način za zdrav unos vitamina C je kroz voće i povrće bogato tim vitaminom.

Bijeli luk je od davnina poznat po svojim zdravstvenim učincima, ali u novije vrijeme smanjuje se njegova primjena u ishrani zbog izražajnog mirisa koji ostaje u tijelu i po nekoliko dana. Ipak, bolesni koji ostaju kod kuće trebali bi ga konzumirati svježeg, a ostali u jelima, ili u kapsulama.

Ekstrakt zove moćan je u borbi protiv virusa, pomaže suzbiti već nastalu infekciju, a djeluje i preventivno.

Protiv prehlade i gripe ne postoji neki konkretan lijek i sve se svodi na snagu tijela da se bori protiv infekcije. Baš zbog toga najvažniji je snažan imunološki sistem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *