11:58 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIH / AGENCIJA ZA STATISTIKU BIH OBJAVLJUJE „ZVANIČNE REZULTATE POPISA“, KOJE SRPSKA NE PRIHVATA

AGENCIJA ZA STATISTIKU BIH OBJAVLJUJE „ZVANIČNE REZULTATE POPISA“, KOJE SRPSKA NE PRIHVATA

Agencija za statistiku BiH danas će objaviti „zvanične rezultate popisa“ iz 2013. godine, sa detaljima do nivoa naselja za svaku od oblasti za koju su prikupljani podaci na popisnicama P1 i P2.

20170406104956_420735

Iz Agencija za statistiku BiH saopšteno je da će podatke objaviti u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, Zakonom o statistici BiH i Јedinstvenim programom obrade podataka popisa, koji je u potpunosti usklađen sa preporukama Međunarodne monitoring misije i međunarodnim standardima za popis.

Korisnici statističkih podataka i građani podatke o demografskim, obrazovnim i ekonomskim karakteristikama stanovništva, etničkoj/nacionalnoj i vjerskoj opredijeljenosti stanovništva i jezika, domaćinstvima i porodicama i njihovim karakteristikama, stambenim zgradama, stanovima i uslovima stanovanja, te migracijama mogu naći na zvaničnoj veb-stranici popisa /www.popis.gov.ba/ i na stranici Agencije za statistiku BiH /www.bhas.ba/.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH sproveden je od 1. do 15. oktobra 2013. godine, a Republika Srpska je odbacila rezultate koje je objavila Agencija za statistiku BiH, jer nisu vjerodostojni.

Republika Srpska nije priznala ono što je objavila Agencija za statistiku BiH jer se, prema podacima te agencije, stalnim stanovnicima smatraju i državljani BiH koji žive u inostranstvu.

Zavod za statistiku Republike Srpske je krajem prošle godine objavio svoje podatke, prema kojima u Srpskoj ima 1.170.342 stanovnika, od čega 598.530 žena i 571.812 muškaraca.

Prema nacionalnoj strukturi je više od 80 odsto Srba, dok je 12,69 odsto Bošnjaka i 2,27 odsto Hrvata. Prema popisu, Srpska ima šest gradova i 57 opština.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković podsjetila je tada da je popis sproveden u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, te da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Zakon o objavljivanju rezultata popisa stanovništva za Srpsku.

 

IZVOR-NEZAVISNE NOVINE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *