4:53 , недеља , 24 јун 2018
Početna / BIH / AGROKOR „DIJELI“ OTKAZE U REGIONU: PRIRODNO OSIPANJE

AGROKOR „DIJELI“ OTKAZE U REGIONU: PRIRODNO OSIPANJE

Postupak prestrojavanja poslovanja Agrokorovih firmi-kćeri u Bosni i Hercegovini dovešće i do otpuštanja.

084047

Sadašnji podaci o nešto više od pet hiljada zaposlenih nisu najbolji pokazatelj, jer uključuju i sezonske radnike, odnosno zaposlene na određeno vrijeme. Mediji u BiH, pozivajući se na neke od učesnika sastanka, izvijestili da su iz Konzuma potvrdili da imaju određene poteškoće s velikim dobavljačima koji sada uslovljavaju isporuku robe garancijama za plaćanje dospjelih obaveza, dok srednji i mali dobavljači nastavljaju s redovnim isporukama, prenosi Seebiz.

Međutim, smanjenje broja radnih mjesta ne bi trebalo da premaši 10 odsto, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je rekao novinarima u Sarajevu da je to procjena koju je prestavnicima vlasti BiH tokom prošlonedjeljnog susreta iznio vanredni povjerenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak.

Kako prenosi portal Seebiz, on je objasnio da u Agrokoru ne namjeravaju da otpuštanja sprovedu preko noći nego kroz duži period i kroz „prirodno osipanje radne snage“.

Uz očuvanje što više radnih mjesta, prioritet za vlasti u BiH, prema riječima Šarovića, ostaje rješavanje duga dobavljačima Agrokora, jer je procjena da je to naslabija karika.

„Ukoliko to ne bude riješeno, čitav sistem će biti u opasnosti“, kazao je on, dodajući da entitetske vlade sprovode nadzor nad novčanim tokovima Agrokorovih kompanija u BiH putem bankarskog sistema, dok vlasti na državnom nivou kontrolišu eventualno iznošenje gotovo novca iz zemlje.

Čelnici vlade Federacije BiH su iza zatvorenih vrata održali sastanak s predstavnicima Agrokorovih firmi u BiH, što je dio ranije dogovorenog mehanizma čiji je cilj nadzor krize u tom koncernu i eventualne posljedice po BiH.

U saopštenju sa sastanka navodi se da je posebna pažnja posvećena različitim informacijama o broju zaposlenih u Agrokorvim preduzećima, pri čemu se ističe da je potrebno imati u vidu sezonsko zapošljavanje, kao i „da su oscilacije u ukupnom broju zaposlenih moguće, posebno u odnosu na kraj prethodne godine“.

Izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *