5:37 , понедељак , 20 мај 2019
Početna / BIJELJINA / AKCIONI PLAN ZA RURALNI RAZVOJ OBEZBIJEDIO SREDSTVA IZ EU

AKCIONI PLAN ZA RURALNI RAZVOJ OBEZBIJEDIO SREDSTVA IZ EU

Iz Bijeljine – dobra vijest za poljoprivrednike! 30 miliona evra, iz predpristupnih fondova Evropske unije biće im na raspolaganju do 2021. godine.

BiH je ispunila uslov za podsticajna sredstva Evropske unije, izradom strateškog dokumenta – Akcionog plana za ruralni razvoj.

Na sasatanku sa poljoprivrdenim proizvođačima iz Semberije, predstavnici nadležnih ministarstava sa bh. i republičkog nivoa, pojasnili su na koji način mogu konkurisati za bespovratna sredstva iz IPA fondova EU za poljoprivredu, koja su sada dostupna i BiH.

Ukupan fond iznosi 30 milina evra.

– IPA paket je drugi po redu od 2014. godine do 2020. godine bio na raspolaganju BiH, medjutim, nismo mogli to da koristimo za poljoprivredu jer su nas uslovljavali iz Brisela izradom jednog strateškog dokumenta za cijelu BiH. Mi smo to uradili i sad imamao priliku da koristimo sredstva, rekao je Dušan Nešković, pomoćnik za poljoprivredu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Time su otvorena vrata svim poljoprivrednim proizvođačima, prerađivačima i drugim djelatnostima naslonjenim na ruralne sredine, da apliciraju za podsticajna sredstva kroz pojedinačne projekte.

U Ministartvu poljoprivrede Republike Srpske očekuju da će, uz postojeće podsticaje Vlade Srpske, dodatni podsticaji Evrospke unije učiniti konkuretnim domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Logistiku poljoprivrednicima prilikom konkurisanja za sredstva IPA-fondova, pružiće stručne služba oba ministarstva i uprave Grada Bijeljina.

Značajno je napomenuti da su, izradom Akcionog plana za ruralni razvoj, poljoprivrednicima na raspolaganju i sredstva od tri miliona evra podsticaja EU iz 2016. godine, za koje je konkurs otvoren do marta mjeseca.

IZVOR: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *