16:32 , уторак , 18 децембар 2018
Početna / BIH / ALARMANTAN IZVJEŠTAJ SVJETSKE BANKE

ALARMANTAN IZVJEŠTAJ SVJETSKE BANKE

Nazadovanje BiH na listi “Duing biznis”, koju na osnovu lakoće poslovanja kreira Svjetska banka, predstavlja alarm za uzbunu i poziv vlastima da što prije preduzmu potrebne mjere za poboljšanje situacije u privredi.

000

Investitori, privrednici i ekonomisti zabrinuti su nakon objavljivanja “Duing biznis” liste za 2018. godinu koja je pokazala da je BiH po lakoći poslovanja nazadovala za pet mjesta u odnosu na prethodnu godinu i nalazi se na 86. poziciji.

– Zabrinjavajuća je činjenica da se BiH po lakoći poslovanja i poslovnom ambijentu nalazi na samom začelju liste evropskih zemalja. Izvještaj je alarm za akciju. Vlasti na svim nivoima treba da odlučnije krenu u realizaciju reformi. Na to ukazuje aktuelna ekonomska situacija i nizak nivo stranih ulaganja, zaposlenosti, standard i kupovna moć stanovništva, te negativna demografska kretanja. Svaka nova mjera trebalo bi da bude povoljnija, a ne nepovoljnija za preduzeća – saopštio je Savjet stranih investitora.

Sa stranim investitorima su saglasni i domaći privrednici koji ističu da stalno ukazuju na težak poslovni ambijent i ogromne namete s kojima se suočavaju.

– Uprkos tome, vlasti ništa ne rade u vezi sa tim. Imamo komplikovanu proceduru dobijanja dozvola, a reforma javne uprave još nije završena. Opštine i ostali nivoi vlasti suočeni su sa problemom punjenja budžeta, što iziskuje nove prihode, a ako želimo prave inostrane i domaće investicije, treba smanjiti veliki broj plaćanja i davanja sa kojima se suočavamo – kazao je potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić.

Ističe da je posljedica lošeg ambijenta u privredi i odliv radne snage zbog čega su pojedini privrednici suočeni sa nedostatkom radnika.

– Godinama nisu stizale investicije i nije bilo zapošljavanja. Mladi gube strpljenje i odlaze. Perspektiva nam nije ružičasta – kazao je Vasić.

Ekonomisti navode da su stručnjaci Svjetske banke u izvještaju dali dijagnozu za BiH i da bi svi nivoi vlasti trebalo da se pozabave onim što je napisano u izvještaju.

– Treba da rade na rješavanju problema koji su navedeni u izvještaju ako žele da iduće godine zadržimo istu poziciju, a ne da dodatno nazadujemo. Nažalost, živimo u ambijentu u kojem i kada dobijemo dijagnozu, niko ne osjeća potrebu i obavezu da nešto uradi. Niko se ne smatra odgovornim – kazao je ekonomista Zoran Pavlović.

 

Izvor: ATV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *