7:53 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REGION / ALEKSANDAR VUČIĆ POLOŽIO ZAKLETVU I STUPIO NA DUŽNOST PREDSJEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE

ALEKSANDAR VUČIĆ POLOŽIO ZAKLETVU I STUPIO NA DUŽNOST PREDSJEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE

Pobednik predsedničkih izbora Aleksandar Vučić je na svečanoj sednici u Skupštini položio zakletvu, čime je Srbija i zvanično dobila novog šefa države. „Nemam sumnju u to šta mi je činiti za Srbiju i njene građane – moram da dam bukvalno sve“, poručio je predsednik.

Primopredaja-pecata

Nakon polaganja zakletve Vučić se zahvalio svim prethodnim predsednicima Republike Srbije koji su dali svoj doprinos prosperitetu Srbije, a posebno Tomislavu Nikoliću koji je podržao mere vlade na putu ka oporavku.

Vučić je rekao da ne može da nađe dovoljno reči da objasni strah i nadu koje oseća dok preuzima dužnost predsednika. Znam da su mi potrebna dela mnogo više nego reči i da će mi sud biti izrečen kada budem završio mandat, rekao je predsednik Srbije.

„Dela su potrebna više nego reči, a konačna reč i sud će biti rečeni kad budem završio sa ovom dužnošću“, naglasio je predsednik Srbije na svečanosti u Skupštini.

Istakao je da na mestu predsednika nema sumnju u to šta mu je činiti za Srbiju i njene građane: „Moram da dam bukvalno sve a neću da dobijem bukvalno ništa osim suda koji će ostati u istoriji“.

I možda to nekom izgleda malo pošto istorija ne predviđa sankciju, kaže Vučić dodajući da „taj sud predstavlja najveću opomenu i uputstvo za sve ono što moram da uradim“.

Moje je da Srbiju, našu otadžbinu, naše ishodište i naš san, učinim boljom srećnijom, sigurnijom, i bogatijom zemljom, rekao je Vučić.

Zvanice-u-Skupstini

„Ne mogu to sam. Potrebno nam je svima zajedništvo. Ja ću svom svojom snagom raditi na zajedništvu“, naglasio je predsednik Srbije ističući da je ispunio sve svoje političke ambicije, da je na izborima oborio sve rekorde te da „nema šta više da dohvati na tom nebu“.

„Ali, to zajedništvo je potrebno Srbiji i svakom čoveku u njoj, zato što od naše mogućnosti da prepoznamo cilj i podnesemo napor, zavisi da li ćemo uopšte da imamo budućnost. Rasparčana, podeljena Srbija potpisuje akt da je mala i oslobođena nade u bolje sutra“, ukazao je Vučić.

Poruke za region

Vučić je poručio da će raditi na uspostavljanju mira u regionu, da će sa svima razgovarati i instistirati na dijalogu i kompromisu. „Mir i stabilnost su za mnoge izlizane reči, ali biće srž mog budućeg političkog delovanja“, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je čitav region sistem spojednih sudova. „Možemo da se povežemo, izgradimo puteve i mostove, učimo jedni od drugih i dovedemo investitore, da stvorimo region u kojem su razlike prednost a ne osnova za sukobe“, kaže Vučić.

Svima u regionu je poručio: „Hajde da stvaramo poslove, jer oni stvaraju nas, dosta smo se sahranjivali, vreme je da se rađamo.“

Rekao je da je to program sa kojim će krenuti po regionu.

 

Gradjani-ispred-Skupstine

Vučić je naveo da će čuvati integritet Srbije, ali da će uvek prihvatiti razgovore sa kosovskim Albancima jer se time čuvaju Srbi.

Svečanosti u Skupštini prisustvovali su poslanici, članovi vlade, predstavnici diplomatskog kora, verski velikodostojnici, predstavnici Republike Srpske i bivši predsednici Srbije i Jugoslavije, kao i ostale zvanice.

Vučić se po polaganju zakletve uputio do zdanja na Andrićevom vencu, gde je sedište predsednika Republike. Na putu do zgrade Predsedništva predsednik je prošetao kroz špalir gardista Vojske Srbije i mladih u narodnim nošnjama, i razgovarao sa okupljenim građanima.

Primopredaja-standarte

Ispred zgrade na Andrićevom vencu je upriličena smotra počasne čete pripadnika Garde i tri roda Vojske Srbije – kopnene, RV i PVO i rečne flotile, a načelnik generalštaba Ljubiša Diković podneo je raport novom predsedniku i izvestio ga da je stanje u zemlji redovno.

Dosadašnji predsednik Tomislav Nikolić sačekao je Vučića na ulazu u zgradu na Andrićevom vencu. Nikolić mu je u svečanoj sali, simbolično, predao državni pečat koji se stavlja na akte koje potpisuje predsednik i predsedničku standartu.

 

IZVOR-RTS

FOTO-RTS

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *