15:14 , понедељак , 23 април 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / ALUMINA BEZ OSNOVA POD BLOKADOM: SUD POSTUPAO NEZAKONITO

ALUMINA BEZ OSNOVA POD BLOKADOM: SUD POSTUPAO NEZAKONITO

Zvornik – Osnovni sud u Zvorniku blokirao je račun zvorničke kompanije „Alumina“ potpuno nezakonito, jer je Okružni privredni sud u Bijeljini donio odluku kojom je firmi „Pavgord“ pravosnažno onemogućeno da učestvuje u tom postupku umjesto litvanske Ukio banke i odluku da je i „Pavgordu“ i Ukio banci pravosnažno zabranjeno da blokira račun „Alumine“.

20170503233145_235870

Izjavio je to juče pravni zastupnik zvorničke kompanije Vladimir Milošević i dodao da je izvršni postupak na osnovu kojeg je nezakonito blokiran račun „Alumine“ započet još 2013. godine.

Osnovni sud u Zvorniku je 12. aprila blokirao račun „Alumine“ na zahtjev fočanske firme „Pavgord“, a deblokirao ga je tek prošle sedmice na 60 dana. Zahtjev za blokadu bio je način da se namiri potraživanje koje je Ukio banka imala na osnovu kredita datih povezanim litvanskim preduzećima koja su, kao i „Alumina“, poslovala u sastavu „Birča“ u kojem je pokrenut stečaj. Okružni privredni sud u Bijeljini, prije deblokade, odbio je tužbeni zahtjev Ukio banke kojim je od „Birča“ tražila 155 miliona maraka, a koje je „Pavgord“ otkupio za 6,4 miliona evra.

– Osnovni sud u Zvorniku ignorisao je naše zahtjeve da rješenje o izvršenju bude obustavljeno i ukinuta blokada računa. O svemu tome „Alumina“ je blagovremeno obavijestila nadležno tužilaštvo, jer cijela situacija pokazuje visok stepen sumnje u savjesnost učesnika u ovom postupku – kaže Milošević.

Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Milorad Motika rekao je da je poslije deblokade stabilizovana proizvodnja i da fabrika radi punim kapacitetom.

 

IZVOR-GLASSRPSKE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *