7:31 , понедељак , 20 мај 2019
Početna / SVIJET / AMERIKA KAO SJEVERNI POL

AMERIKA KAO SJEVERNI POL

Delovi Sjedinjenih Američkih Država zahvaćeni veoma niskim temperaturama. U severnoj Minesoti vetar je temperaturu spustio na čak -51 stepen.

Američka plemena starosedelaca u gornjem Srednjem Zapadu u SAD pomažu ljudima donoseći stvari za grejanje zbog sve hladnijih vremenskih uslova koji su zahvatili taj region.

U Indijskom rezervatu u Dakoti, veliki broj ljudi živi u decenijama starim zgradama koje su oronule ili u kućama koje je vlada izgradila za slučajeve prirodnih katastrofa, poput uragana, prenosi AP.

Plemenski zvaničnik Eliot Vord navodi da ti objekti nisu prikladni za ekstremne hladnoće i jake vetrove, u regionu gde je temperatura danas išla do -39 stepeni Celzijusa.

U severnoj Minesoti vetar je temperaturu spustio na čak -51 stepen. Kris Ferbenks, jedna od zvaničnica starosedelaca u Minesoti, kazala je da je situacija strašna i da se zvaničnici trude da pomognu.

Temperature znatno ispod nule osetiće najmanje 55 miliona ljudi, naveo je ranije BBC i dodao da je vanredno stanje proglašeno u Viskonsinu, Mičigenu, Ilinoisu, Alabami i Misisipiju, a vlasti u Ajovi su upozorile građane da tokom boravka na otvorenom ne udišu duboko i ne govore mnogo.
Više hiljada škola je zatvoreno, uglavnom na severozapadu SAD.

Američki meteorološki zavod objavio je da bi i samo 10 minuta boravka na ovakvoj hladnoći moglo da dovede do ozbiljnih promrzlina.

 

IZVOR-TANJUG

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *