9:41 , недеља , 23 септембар 2018
Početna / SVIJET / AMERIKA NAPUŠTA UNESKO

AMERIKA NAPUŠTA UNESKO

SAD su najavile da će se povući iz Agencije za nauku, obrazovanje i kulturu UN /Unesko/ do kraja 2018. godine, zbog potrebe za reformama i zbog antiizraelskog raspoloženja u toj organizaciji, izjavila je portparol Stejt departmenta Heder Nauert.

unesko
Ona je rekla da je Stejt department danas obavijestio generalnog direktora Uneska Irinu Bokovu o ovoj odluci koja nije lako donesena.

Nauertova je dodala da će odluka stupiti na snagu 31. decembra 2018. godine.

Bokova je izjavila da žali zbog odluke Vašingtona i naglasila da su odnosi Uneska i SAD bili „bazirani na zajedničkim vrijednostima“.

Generalni direktor Uneska je postupak Vašingtona ocijenila kao „gubitak multilateralizma“, prenosi „Sputnjik“.

Bokova je podsjetila da je, nakon što su SAD 2011. godine odlučile da prekinu finansiranje organizacije, izjavila da su obje strane potrebne jedna drugoj i da je sada saradnja SAD i Uneska još važnija, usljed rastuće prijetnje terorizma, antisemitizma i kršenja sloboda.

Odnosi Izraela i Uneska su narušeni u posljednjih nekoliko mjeseci zbog odluke ove agencije da Stari grad u Hebronu i Pećinu patrijarha prizna kao kulturno nasljeđe Palestinaca, nakon čega je Tel Aviv smanjio godišnje plaćanje UN.

 

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *