15:31 , понедељак , 17 децембар 2018
Početna / SVIJET / ANTIBIOTICI: KOLIKO DUGO IH TREBA PITI

ANTIBIOTICI: KOLIKO DUGO IH TREBA PITI

Nova saznanja u vezi sa upotrebom antibiotika stižu nam iz Engleske, nakon istraživanja koje je obuhvatilo hiljadu pacijenata.

Colorful of oral medications on White Background.
Colorful of oral medications on White Background.

Naučnici Univerziteta u Sauthemptonu su saopštili da bi lekari trebalo da upozore pacijente da pričekaju dva dana pre nego što počnu da prepisane antibiotike, kao i da ne bi trebalo da ih uzimaju duže od pet dana.

Britanski istraživači ovo tvrde nakon istraživanja koje su sproveli, a koje je obuhvatilo hiljadu pacijenata koji su imali probleme sa grlom.

Odlaganje početka terapije antibioticima za dva dana može da smanji količinu upotrebljenih lekova, a koje često uzimamo više nego što nam je zaista potrebno, kao i da na taj način redukujemo rastuću pretnju bakterija otpornih na antibiotike.

Preveliki broj prepisanih antibiotika čini bakterije imunim, pa nastaju takozvane superbakterije, koje su smrtonosne.

Puno infekcija grla raščisti se samo od sebe bez uzimanja leka – navode naučnici.

Pri tome se pacijenti, ako imaju recept, osećaju sigurno, jer u svakom trenutku mogu podići svoj lek bez novog odlaska doktoru.

Druga studija, sprovedena na Univerzitetima Oksforda i Saseks, pokazala je da antibiotike treba piti samo pet, a ne deset, koliko savetuje većina lekara.

IZVOR-MONDO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *