9:58 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REGION / ANTISRPSKI SKUP U CENTRU ZAGREBA

ANTISRPSKI SKUP U CENTRU ZAGREBA

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održan je antisrpski skup na kojem je zatražen progon Milorada Pupovca i Vojislava Stanimirovića. Uz nacionalističke pjesme kritikovani su Srbi, njihovi predstavnici kao i postavljanje ćiriličnih tabli u Vukovaru.
ANTISRPSKI SKUPSkup koji su u centru prestonice Hrvatske organizovale organizacije „Žene u Domovinskom ratu“ i „Koordinacija udruženja proisteklih iz Domovinskog rata“, protekao je uz napade na račun Srba, njihovih predstavnika i antifašista. Kako prenosi Portal Novosti, organizatori su u obraćanju opisivali djelovanje „antifašističke JNA i bradatih četnika“ 1991. godine, zaključivši da je te godine Hrvatska „vidjela više hrabrosti nego vijekovima unazad“.
Istaknuto je da za zločine nad Hrvatima „niko nije ni uslovno osuđen“, a da se „umjesto u zatvor išlo u državna tijela“.
„Abolirani četnici su pretvoreni u nacionalnu manjinu koja uživa sva prava i privilegije, dok su veterani diskriminisani. Obnovljene su im kuće, izvršen povraćaj stanarskih prava, regulisane penzije i priznat radni staž iz Krajine, imaju prednost pri zapošljavanju u javnim ustanovama“, nabrojane su mahom neinstinite tvrdnje, prenosi Portal Novosti.
Na skupu su prozvani predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, koje su, između ostalog, optužili za „srbovanje po Srbu i jugoslovenske orgije po Jasenovcu“.
Osudili su i postavljanje ćiriličnih tabli u Vukovaru i stali u odbranu onih koji su ih uništavali.
Okupljeni su pjevali nacionalističke pesme, među kojima i one Marka Perkovića Tompsona. Zatim su izveli performans na kojem su se, svezanih ruku i sa ljepljivom trakom preko usta, okupili u krug držeći hrvatske zastave, od kojih je jedna imala grb sa početnim bijelim poljem.
Međutim, Portal Novosti navodi da se uprkos nacionalističkom entuzijazmu na protestu okupilo jedva stotinjak i to uglavnom starijih ljudi.

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *