12:01 , четвртак , 18 јул 2019
Početna / VIJESTI / HRONIKA / AUSTRALIJA: POSLIJE POPLAVA STIGLA NOVA OPASNOST – KROKODILI

AUSTRALIJA: POSLIJE POPLAVA STIGLA NOVA OPASNOST – KROKODILI

Sjeverna australijska država Kvinslend, koja je bila na udaru četvorodnevnih obilnih kiša zbog kojih su tamo nastale poplave, sada se, povlačenjem vode, suočava s novom opasnošću – krokodilima.

Ovi „nezvani gosti“ stigli su u mali grad Ingham, u sjeveroistočnom djelu države, poslije jakih kiša zbog kojih su se rijeke izlile plaveći okolnu obradivu zemlju i onemogućavajući prilaz gradovima, pokazuju fotografije koje su stanovnici objavili na društvenim mrežama, prenose agencije.

Tobi Milijard, istraživač koji se bavi krokodilima u Zoološkom vrtu u Kvinslendu, kaže da su ovi reptili poznati po tome što koriste poplavne vode u regionu da putuju u druge oblasti u potrazi za hranom.

– Neki krokodili vole kada pada kiša i koriste vodene struje za putovanje; to su veoma pametne životinje. Ali, lako se možete zaštiti od njih. Sve dok niste u vodi ili na samoj ivici obale, bićete sigurni – objasnio je Milijard, prenose Nezavisne novine.

Grupa učenika i nastavnika, koja se našla u nevolji zbog poplava, spašena je iz izolovanog kampa južno od grada Talija, saopštio je portparol vatrogasne i spasilačke službe Kvinslenda.

Premijerka ove australijske države Anastasija Palaščuk rekla je medijima da će biti potrebno nekoliko nedjelja kako bi se utvrdile pune razmjere štete, pogotovo kad je riječ o prinosima banana i šećerne trske.

Vlada Kvinslenda proglasila je tu oblast zonom „katastrofe“.

 

Izvor: Nezavisne novine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *