10:13 , четвртак , 21 јун 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / BANJALUKA: TRODNEVNA MANIFESTACIJA „DANI SJEĆANJA“

BANJALUKA: TRODNEVNA MANIFESTACIJA „DANI SJEĆANJA“

U Banjaluci će danas početi trodnevna manifestacija „Dani sjećanja“ koju, kao svojevrstan pomen srpskim žrtvama u 20. vijeku s posebnim osvrtom na protekli rat u BiH, organizuje Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

098118

U 11.00 časova na Fakultetu političkih nauka biće održano predavanje „Dejtonski mirovni sporazum i Republika Srpska“, na kojem će govoriti akademik Vladimir Lukić, kao i Goran Latinović.

Memorijalna akademija „Iz sjećanja po očima“ kao centralni događaj biće održana u 18.00 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske, a prenosiće ga Radio-televizija Republike Srpske.

Manifestaciji će prisustvovati i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, kao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, najavljeno je iz Narodne skupštine i resornog ministarstva.

Izjave za novinare predviđene su u 17.45 časova u holu Narodnog pozorišta.

U multipleksu „Palas“ u utorak, 14. marta, u 18.00 časova premijerno će biti prikazan dokumentarni film u produkciji Radio-televizije Srbije „Zločin bez kazne“, autora Slađane Zarić.

Isti dan će, na Pravnom fakultetu, u 11.00 časova biti održano predavanje „Iskustva u radu Haškog tribunala“. O ovoj temi govoriće advokat Branko Lukić i asistent na Pravnom fakultetu Olivera Ševo.

U Kulturnom centru Banski dvor u srijedu, 15. marta, u 18.00 časova biće održana promocija monografije „Naša ispovijest – žene žrtve rata iz Republike Srpske 1992-1995“.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da ukorijenjeno mišljenje o događajima iz 1990-ih godina na području nekadašnje Јugoslavije treba razobličiti, jer Srbi ne smiju dozvoliti drugima da ispišu stranice istorije na kojima neće biti mjesta za srpske žrtve i objektivno sagledavanje činjenica.

Kojić je Srni rekao da, između ostalog, s tim ciljem Centar organizuje „Dane sjećanja“, svojevrsni pomen srpskim žrtvama 20. vijeka, s posebnim osvrtom na protekli rat u BiH, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

„Istina o uzrocima i karakteru proteklog rata, o žrtvama, o prećutanim zločinima nad Srbima, nije samo značajna zbog toga da bi se shvatila prošlost, nego je presudna i za našu budućnost. Što je najvažnije, istina je od suštinskog značaja za izgradnju povjerenja među narodima i doprinos miru, koji ne smije imati alternativu“, naveo je Kojić.

On je naglasio da Centar svojim aktivnostima nema namjeru da ospori bilo čiju žrtvu i stradanje, te da njegovi predstavnici o stradanju Srba govore argumentovano i jezikom činjenica.

„Sve drugo, pa i bezočna manipulacija žrtvama, u korist eventualno drugačijih odnosa na Balkanu, nikome ne može da služi na čast“, istakao je Kojić.

Kojić je napomenuo da Centar koristi svaku priliku da javnosti predoči rezultate istraživanja i dokumentovanja zločina nad Srbima, tako da će, u narednom periodu, biti prezentovani i konačni podaci o broju stradalih srpskih civila i pripadnika Vojske Republike Srpske u proteklom ratu u BiH.

„Namjera nam je da ove godine organizujemo i međunarodnu naučnu konferenciju o događajima u Srebrenici. Utvrđivanje i objektivno sagledavanje događaja na ovom području od 1992. do 1995. godine obaveza je proizašla iz zaključaka Vlade Republike Srpske“, rekao je direktor Centra.

Ove godine u planu Centra je i promocija publikacije „Hronologija događaja u bivšoj Јugoslaviji 1989-1995. godine“ i „Istorijski pregled ratnih dešavanja“, a biće predstavljena i publikacija o NATO bomabrdovanju Srpske.

Izvor:RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *