22:16 , субота , 25 мај 2019
Početna / KULTURA / BEOGRADSKI SAJAM KNJIGE OD 21. DO 28. OKTOBRA

BEOGRADSKI SAJAM KNJIGE OD 21. DO 28. OKTOBRA

Pod sloganom „Radost čitanja“, 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 21. do 28. oktobra uz učešće 500 izlagača iz zemlje i inostranstva.

 

 

 

 

 

 

 

Zemlja počasni gost Sajma knjiga je Maroko, a ambasador Mohamed Amin Belhaž izrazio je zadovoljstvo što je to prva arapska zemlja koja ima čast da bude počasni gost na „značajnom događaju koji okuplja svake godine najznačajnije pisce, pjesnike i druge stvaraoce u domenu književnosti i znanja iz Srbije i svijeta“.

Na štandu površine 100 kvadratnih metara izgrađenom u originalnom marokanskom stilu, Maroko će predstaviti najznačajnije nacionalne izdavače, javne institucije i više od 1.000 naslova, a gosti će biti pisac Tahar ben Zelun, istoričar Abdela Busuf, spisateljica Sana Šairi, dok će u Domu omladine 22. oktobra koncert održati Farid Ganam.

U programima Sajma učestvovaće i peruanski pisac Santjago Ronkaljolo, portugalski pisac Valter Ugo Mai, slovenački pjesnik Robert Simonišek, američki pisac Piter Bret, prevodioci srpske književnosti Јelena Sagalovič (na ruski jezik) i Mirjana i Klaus Vitman (na njemački).

Obilježavanje jubileja – 200 godina od objavljivanja Vukovog Srpskog rječnika, 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa, 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog i 120 godina od rođenja Desanke Maksimović biće povod da se vidi gdje je srpska književnost danas.

Najavljeno je i više tribina – „Pišem, dakle postojim“, „Misliti o knjizi“, „Knjiga će spasiti svijet“, „Bajka o kratkovečnoj“, „Slušanje/gledanje knjiga“, „Knjiga u javnosti“, „Vrijeme pamćenja“ i niz izložbi kojima će biti obilježeni značajni jubileji srpske kulture i književnosti, a grad gost Sajma knjiga biće Niš.

Predsjednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramović rekao je da je to manifestacija s najdužom tradicijom i najvećom posjetom u Srbiji, a njen razvoj u posljednje četiri godine ilustrovao je podacima da su 2014. imali 971 domaćeg izlagača, prošle godine 1.033, a broj inostranih izlagača je porastao sa 48 na 116. Izložbeni prostor je povećan sa 15.000 kvadrata na 30.000 kvadrata, broj programa sa 26 na preko 60, broj nagrada je uvećan sa pet na osam, a broj posjetilaca sa 164.000 koliko je bilo 2014. na 187.000 koliko je Sajam knjiga imao prošle godine.

Primijetivši da novi izazov pred Sajam knjiga postavlja digitalna revolucija, Avramović je izrazio uvjerenje da će knjiga ostati stub srpske kulture čemu će doprinijeti i sam Sajam i naveo da istraživanja pokazuju da je čitanost u Srbiji (osam posto) veća nego u Francuskoj (dva posto).

Školski dan je 25. oktobar, a porodični dani 22. i 23. oktobar. Biće dodijeljene nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, najbolju dječiju knjigu, najboljem izdavaču iz dijaspore, posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, nagrada „Bogdan Kršić“ za najljepšu knjigu, nagrada za najljepšu dječiju knjigu i specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Tokom Sajma knjiga biće organizovani i 49. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava, kao i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga Medija market.

IZVOR: TANJUG

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *