5:38 , понедељак , 20 мај 2019
Početna / REGION / BERLIN ODOBRIO PRIJEM SJEVERNE MAKEDONIJE U NATO

BERLIN ODOBRIO PRIJEM SJEVERNE MAKEDONIJE U NATO

Vlada Njemačke dala je saglasnost za prijem Sjeverne Makedonije u NATO i založiće se da proces pristupanja bude brzo završen, prenosi makedonska TV Sitel.

Ulazak Sjeverne Makedonije u NATO pružiće važan doprinos za bezbjednost evroatlantskog prostora i obezbijediće bitan impuls za dalju stabilizaciju zapadnog Balkana, navodi Vlada Njemačke.

„Istorijski momenat. Sa Prespanskim sporazumom Atina i Skoplje su stavili kraj na 25. godišnji spor oko imena bivše jugoslovenske republike. Osnov o priključenju Republike Sjeverne Makedonije u NATO je postavljen. U februaru će članice potpisati Protokol o pristupanju ka Vašingtonskom sporazumu“, naglašava se u saopštenju.

Berlin se zalaže za brzo usvajanje protokola u cilju da bi se obezbijedilo formalno priključenje do kraja sljedećeg meseca.

U saopštenju se dodaje da „Sjeverna Makedonija na spoljnopolitičkom planu igra konstruktivnu ulogu na zapadnom Balkanu“.

„To je postalo posebno uočljivo u njenoj spremnosti da prihvati promjenu imena u pregovorima sa Grčkom u junu prošle godine“, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, pristupanje ove države u NATO takođe će pružiti veliki doprinos ka unapređenju vrijednost atlantske zajednice.

„Prošle godine Sjeverna Makedonija ambiciozno je reformisala sektor bezbjednosti i napravila veliki napredak u oblastima vladavine prava i demokratije. Makedonska vlada se obavezala da će nastaviti sa sprovođenjem reforma“, zaključuje se u saopštenju njemačke vlade.

IZVOR: TANJUG

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *