2:36 , субота , 16 фебруар 2019
Početna / VIJESTI / BEZ OVOG CRTAĆA NEMA PROLJEĆA! /VIDEO/

BEZ OVOG CRTAĆA NEMA PROLJEĆA! /VIDEO/

Đole Proleće vam poručuje – sneg se topi, hej vi tamo, čujete li?

Screenshot-from-2017-03-20-10-29-27

Da li i vi pripadate generaciji koja napamet zna stih „kucnuo je čas, da se proleća čuje glas“?

Sneg se topi, hej vi tamo, čujete li?

Snega ni nema osim na planinama, ali od danas je zvanično proleće pa vas podsećamo na kultni crtani film „Đole Proleće“!

Ovaj animirani film snimljen je davne 1936. godine, što znači da ove godine slavi 81. rođendan! Snimljen je u tehnikoloru, što je za industriju animacije u usponu tada bio potpuni hit.

Priča prati gomilu patuljaka koji „pomažu“ proleću da se probudi! Led se topi i budi patuljka koji je u našem prevodu nazvan Đole Proleće, iako u originalu ni nema ime.

Crtani se zove „To spring“, što je igra reči jer znači i „Proleću“, ali i „ustati“ ili „pokrenuti se“, što je upravo ono što patuljci moraju da urade kako bi jedno godišnje doba smenilo drugo. Naravno, tmurni oblak koji predstavlja zimu im to znatno otežava.

Film potpisuje produkcija „Harman i Ising“ ispred studija „Metro Goldvin Majer“, ali je zapravo u pitanju autorsko delo animatora Pola Fenela i reditelja Vilijama Hane, kojem je ovo bio prvi projekat. Hana je kasnije postao gigant animacije, koji je zajedno sa Džozefom Barbarom klincima doneo kultne crtaće kao što su „Tom i Džeri“, „Skubi Du“, „Štrumpfovi“ i drugi.

U čast dana kada nam stiže najveselije godišnje doba, pogledajte ponovo ovaj crtać!

IZVOR-MONDO.BA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *