4:58 , недеља , 24 јун 2018
Početna / BIH / BEZ POSLA OSTALO 80 RADNIKA „KONZUMA“ U BIH

BEZ POSLA OSTALO 80 RADNIKA „KONZUMA“ U BIH

Za 40 radnika „Konzuma BiH“ u Sarajevu i oko 40 u Banjaluci nije produžen ugovor na određeno, a sa pet radnika jedne prodavnice u Mostaru raskinut je ugovor na neodređeno, što je obrazloženo time da te prodavnice nisu bile profitabilne i da to nema veze sa krizom u „Agrokoru“.

KMersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine BiH, rekla je da je za pet radnika jedne prodavnice iz Gračanice ponuđen posao u drugim gradovima, ali s obzirom na to da nisu imali prevoz, dogovorili su sa Upravom da budu proglašeni tehnološkim viškom.
Ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić dodao je da su radni odnosi raskinuti sa 28 osoba iz firmi „Ledo“ i „Konzum“, te sa 12 iz ostale tri firme kćerke „Agrokora“.
Nakon sastanka sa predstavnicima firmi dobavljača „Agrokorovih“ preduzeća u BiH, sindikata, Privredne komore FBiH i Udruženja banaka BiH, Zukić je juče kazao da se dobavljačima trenutno duguje oko 130 miliona KM, te će ove sedmice „Konzumu“ biti predložen okvir dogovora u kojem su dobavljači spremni da uđu u rizik i daju „Konzumu“ robu i dalje, ali da im se daju neke garancije u vezi plaćanja starog duga i novih isporuka. Očekuje se da taj dogovor bude potvrđen na sastanku u ponedjeljak.
Istakao je da bi u slučaju nepostizanja dogovora bio otvoren regulatorni okvir i da postoje neke alternativne metode o kojima nije juče htio da govori.
Potvrdio je da ima informacija da su određeni dobavljači zaustavljali pa opet na osnovu dogovora nastavili sa isporukom robe, te da i sada vjerovatno ima nekih koji ne isporučuju. Iznesena je informacija da su među njima „Megle“ i „Milkos“.
„Želimo da se vrati uzajamno povjerenje. Bez isporuke i punih polica ne može da se zadrži promet ‘Konzuma'“, dodao je Zukić.
Adin Fakić, direktor „Milkosa“, rekao je da je dobavljačima cilj da imaju stabilno tržište, a „Konzum“ predastavlja značajan dio tog tržišta.
Izvor: Nezavisne novine

Foto: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *