21:06 , понедељак , 23 април 2018
Početna / BIH / BEZ PRAVA NA SPOMEN-OBILJEŽJE ŽRTVAMA „DOBROVOLJAČKE“

BEZ PRAVA NA SPOMEN-OBILJEŽJE ŽRTVAMA „DOBROVOLJAČKE“

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova donio je odluku da se obilježavanje zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ove godine organizuje 3. maja, na dan stradanja pripadnika JNA, samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, a ne i u federalnom Sarajevu. Ta odluka  iznuđena je ponašanjem kantonalnih i federalnih vlasti.

DOBROVOLJACKA

Predsjednik Pododbora Velimir Dunjić, izjavio je da svih ovih godina vlasti u Sarajevu nisu dozvolile postavljanje spomen-ploče u znak sjećanja na nevino stradale pripadnike JNA, nisu dozvolile ni pristup srpskim delegacijama na pravo mjesto zločina, a nisu reagovali ni na konstantne provokacije pristalica ozloglašenih „Zelenih beretki“ tokom skromnih ceremonija polaganja cvijeća i obavljanja vjerskog obreda.

Parastos žrtvama iz Dobrovoljačke ulice ove godine biće služen u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima 3. maja u 10.30, nakon čega je previđeno obraćanje zvaničnika i polaganje cvijeća na Centralno spomen-obilježje na groblju u Miljevićima.
Zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, početkom maja 1992. godine počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i paravojnih muslimanskih falangi kojima su komandovali osvjedočeni predratni kriminalci, siledžije i šljam sarajevskog podzemlja.

Izvor: Agencije

Foto: Arhiv Agencija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *