8:02 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIH / BEZ RIJALITIJA DO PONOĆI

BEZ RIJALITIJA DO PONOĆI

Nakon što je Kodeksom o audiovizuelnim medijima krajem prošle godine domaćim TV kućama zabranjeno emitovanje rijaliti programa u terminima prije ponoći i nakon šest časova ujutru, Regulatorna agencija za komunikacije BiH predložila je novu mjeru.

Da bi zaštitili maloljetnike od programskih sadržaja s potencijalno lošim uticajem, predlažu da zabrana važi i za TV kuće čiji programski sadržaj kablovski operateri pružaju u svojim paketima.

RIJALITI (1)

Boris Kujundžić, rukovodilac Regionalne kancelarija Banjaluka pri RAK-u, kaže da su i kabl-operateri dužni da se pridržavaju graničnih termina za emitovanje ovih sadržaja, tj. od ponoći do 6 ujutru. „Ovo se ne odnosi na distributere koji svoje programe distribuišu sa određenom tehničkom zaštitom, sa skreblovanim i kodiranjem programa“, pojasnio je on.

To znači da bi rijaliti programi regionalnih i evropskih TV kuća, emitovani van graničnog termina, bez tehničke zaštite morali biti zatamnjeni. S obzirom na to, da je za sada riječ samo o prijedlogu i da konsultacije tek slijede, kablovski operateri još nisu zauzeli stav.

„Kompanija m:tel će kao i do sada poštovati sve propise i odluke RAK-a. Smatramo da je veoma važno da ovakve mjere zaštite primjenjuju svi IPTV i kablovski operatori u BiH, kako bi korisnici svih operatera bili u ravnopravnom položaju“, navode iz ove kompanije.

reality-foto-sd-ilustracija
Namjeru Agencije ocjenjuju kao kvalitetu i tvrde da će nastojati da je ispoštuju, ako bude konačna.

Kompanija Blic.net navodi: „Svakako podržavamo nastojanja da se na odgovarajuće načine zaštiti osjetljiva grupa korisničke populacije, ali sam način sprovođenja zaštite jeste kompleksno područje, koje zahtijeva i uključivanje u konsultacije više relevantnih subjekata. Nakon analize nacrta novog pravila i konsultacija sa članicama Udruženja kablovskih operatera BiH, Blic.net će zauzeti stav“.

Rok za konsultacije je mjesec dana. S obzirom na to, da se novim pravilnikom osim obaveza vezanih za rijaliti i pseudorijaliti programe definišu i obaveze i prava potrošača, ali i distributera, smatraju da komplikacija ne bi trebalo biti.

Kujundžić kaže da je jedno od pitanja bolje definisanje prava pretplatnika i zaštita tržišta, a jedno i drugo može se postići samo ako budu precizirana prava i obaveze. „U članovima koji preciznije definišu prava pretplatnika i distributera navedena su konkretnija ograničenja za sklapanje ugovora, promjenu kanala i tu ne bi trebalo biti većih problema“, kaže on.

Ukoliko se proces konsultacija bude odvijao prema planu, procjene su da bi novim ravilnikom trebalo obezbijediti kvalitetniju uslugu. Osim što bi najmlađi bili zaštićeni od scena u rijaliti programima, sve promjene u paketima i ponudi koja je definisana ugovorom bile bi teže ostvarive i o svima njima bi potrošači morali biti unaprijed obaviješteni. To znači da bi teže dolazilo i do isključivanja određenih kanala iz ponude što je kablovskim operaterima najviše zamjerano.

Izvor: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *