20:38 , četvrtak , 22 jun 2017
Početna / REGION / BG DOBIJA POTPUNO NOVI IZGLED, NIŠTA OD FONTANE

BG DOBIJA POTPUNO NOVI IZGLED, NIŠTA OD FONTANE

Posle višegodišnjih najava i pokušaja, prostor od hotela „Moskva“ do Ulice kraljice Natalije dobija novi izgled, a obnova platoa trebalo bi uskoro da počne.

818444019592c54e1b9a27402208057_w640

Direkcija za građevinsko zemljište raspisala je poziv za izradu urbanističkog projekta i tehničke dokumentacije za uređenje Terazijske terase, a, po okončanju i dobijanju građevinske dozvole, radovi će početi, pišu Večernje novosti.

Koncept uređenja ovog prostora decenijama je menjan i bio je predmet sukoba gradskih arhitekata, a, sudeći prema trenutnim planovima, realizacija nikad nije bila izvesnija.

Prema rečima nadležnih iz Direkcije za građevinsko zemljište, planirano je da se prilikom realizacije projekta Terazijske terase prati predlog rešenja, koje je ponudio autorski tim ARCVS još 2007. godine. Po toj ideji, uređenje platoa biće podeljeno u dve prostorne celine.

Prema rečima Branislava Redžića, vlasnika projektantske kuće ARCVS, koja je uradila idejno rešenje, razlog zbog kojeg rekonstrukcija nije sprovedena u delo je to što projekat nikada nije urađen do kraja.

“Mislim da sada postoje uslovi i volja da se ovo preuređenje završi”, kaže Redžić.

“Predali smo idejno rešenje, a radovi će početi kada bude urađena supervizija i steknu se uslovi da se uradi konačan projekat. Idejno rešenje iz 2015. godine je malo modifikovano. Ono prethodno nije precizno definisalo odnos prema zelenim površinama, a sada će ih biti više u odnosu na prvobitnu ideju. Takođe, planirane fontane neće biti”, dodaje on.

Na velikom centralnom stepeništu biće mnogo odmorišta i klupa za uživanje u panorami, koje će sa strana biti okružene zelenim površinama. Takođe, trg će novim podzemnim prolazom biti povezan sa postojećim terazijskim prolazima.

“U okviru prve poceline, planirana je izgradnja podzemnog, delom dvoetažnog multifunkcionalnog objekta u kojem će se naći kulturni centar, restoran, prostor za iznajmljivanje i pešački prolaz”, kažu iz Direkcije.

“Ovaj objekat biće povezan javnim liftom sa kotom platoa uz Balkansku ulicu. Parkovski deo terase obuhvata popločani prostor i deo sa stazama. Popločani prostor povezuje Terazije i Ulicu kraljice Natalije”, objašnjavaju oni.

 IZVOR: VEČERNJE NOVOSTI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *