11:59 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIH / BIH NA ŠESTOM MJESTU PO SMRTNOSTI ZBOG ZAGAĐENOSTI ZRAKA

BIH NA ŠESTOM MJESTU PO SMRTNOSTI ZBOG ZAGAĐENOSTI ZRAKA

Bosna i Hercegovina se nalazi na šestom mjestu, koje dijeli s Jermenijom, po broju umrlih na 100.000 stanovnika, od posljedica izazvanih zagađenim zrakom, izvještaj je Svjetske zdravstvene organizacije, saopćila je Eko akcija.

download

Ostale zemlje, navedeno je, koje se nalaze na vrhu liste imaju veoma razvijenu tešku industriju, dok BiH glavni problem predstavlja neuređenost i nebriga institucija o okolini.

Prema izvještaju, u većini gradova glavni izvor zagađenja zraka je zagrijavanje domova prljavim gorivima

Nakon zagađenja prošle zime koje je zabilježeno u Tuzli, Lukavcu, Zenici, Sarajevu, Prijedoru, Banja Luci i Jajcu, brojna ministarstva na raznim nivoima vlasti, kojima je dužnost da se brinu o okolišu i zdravlju građana nisu učinila praktično ništa da se stanje popravi, tvrde iz Eko akcije.

„Štaviše, nisu više u stanju čak ni da mjerenja zagađenja zraka, koja su od izuzetne važnosti, rade na način kako je to predviđeno zakonom. Tako naprimjer, u Tuzlanskom kantonu, od pet stacionarnih mjernih stanica, u zadnja dva mjeseca radi samo jedan monitor zagađenja lebdećim česticama“, navedeno je u saopštenju.

U Sarajevu, dodaju, dvije važne mjerne stanice premještene su na nove lokacije, neposredno uz rijeku Miljacku, suprotno svim rezonima mjerenja i zakonskim odredbama, odakle će, ističu, slati uglavnom pogrešne informacije o stanju kvalitete zraka.

 

IZVOR-N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *