8:06 , четвртак , 17 јануар 2019
Početna / BIH / BIH SUTRA U BRISELU DOBIJA „ZELENO SVIJETLO“?

BIH SUTRA U BRISELU DOBIJA „ZELENO SVIJETLO“?

20160919191505_388112

BRISEL – Na dnevnom redu Savjeta za opšte poslove Evropske unije koje zasjeda sutra u Briselu treba se naći i razmatranje aplikacije BiH za članstvo u EU.

Dopisnik Norveške novinske agencije (NTB) iz Brisela javio je da će BiH sutra napraviti mali korak ka članstvu u Evropskoj uniji.

Savjet EU će u utorak formalno zatražiti od Evropske komisije da procijene zahtjev BiH za članstvo u EU koji je predat u februaru, navodi NTB. “To znači da će Evropska komisija prezentovati 2.000 pitanja na koje BiH mora odgovoriti”, kazao je visoki diplomata EU za Norvešku novinsku agenciju.

Nakon što pristignu odgovori na pitanja, EU će odlučiti da li BiH može dobiti kandidatski status. Put BiH ka EU će biti dugotrajan proces koji iziskuje velike ekonomske, pravosudne i administrativne reforme, navodi isti izvor.

S obzirom da je Bosna i Hercegovina ispunila sve uslove neophodne za razmatranje aplikacije i za uvrštavanje u dnevni red, očekuje se da će BiH dobiti pozitivan odgovor i da će biti dat nalog komisiji da pripremi upitnik za BiH.

Tim povodom sutra će u Briselu boraviti i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

IZVOR: NEZAVISNE NOVINE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *