10:09 , четвртак , 21 јун 2018
Početna / BIJELJINA / BIJELJINA: GRADNJA MODERNOG OBJEKTA KPZ-a SREDSTVIMA IPA FONDOVA

BIJELJINA: GRADNJA MODERNOG OBJEKTA KPZ-a SREDSTVIMA IPA FONDOVA

U Bijeljini će uskoro, sredstvima IPA fondova, biti nastavljena gradnja modernog objekta Kazneno-popravnog zavoda. Vlada Srpske do sada je uložila 1.300.000 KM. Slijedi raspisivanje međunarodnog tendera.
kpzU Kazneno-popravnom zavodu u Bijeljini zatvorsku kaznu izdržavaju muškarci osuđeni na tri godine i manje. Iako prostorije nisu građene za ovu namjenu, uspijevaju da organizuju kako radne, tako i slobodne aktivnosti osuđenika.
Sa osuđenicima rade pedagozi i pravnici, a na raspolaganju su im i razni kulturni, sportski i vjerski sadržaji. U novom objektu, koji će biti izgrađen u skladu sa evropskim standardima, biće poboljšan kvalitet života osuđenih lica, ali i uslovi za rad zaposlenih.
– Planiran je prostor za različite sportske sadržaje, terene, prostorije koje će biti predviđene za radionice za savjetodavni rad različite umjetničke i brojne druge sadržaje koje trenutno možda mi nismo u stanju da na jedan kvalitetan način organizujemo ovdje – kaže Vedrana Rakić, specijalni pedagog.
Dalibor Vujinović, načelnik Službe obezbjeđenja ističe da su uložena značajna sredstva u izgradnju novog zatvora, počevši od fizičkih barijera do tehničko-tehnoloških mogućnosti.

Novi objekat, površine 5.600 kvadratnih metara biće dvostruko većeg kapaciteta od sadašnjeg zavoda koji može da primi 127 lica, zbog čega će biti povećan i broj zaposlenih. Do sada je izgrađen ogradni zid sa pritvorskom jedinicom, prijavnica, obezbijeđene građevinske dozvole i uplaćene rente. Radovi će biti nastavljeni sredstvima IPA fonda od 2,5 miliona evra.
– Taj novac neće biti dovoljan za završetak potpuno novog kompleska zatvora. Međutim, imamo obećanje od strane Ministarstva pravde i Vlade Republike Srpske da će ostatak sredstava, ukoliko bude potreban, biti obezbijeđen iz budžeta Republike Srpske – navodi Milenko Gajić, direktor KPZ.
Do izgradnje nove ustanove, u postojećoj zavodskoj radionici osuđenici prave rampe za parking, a imali su priliku da pokažu koliko su humani. Napravili su 30 stolova za osnovce u školi Knez Ivo od Semberije i zajedno sa zaposlenima prikupili dio novca za liječenje oboljele studentkinje Snježane Puhalo iz Istočnog Sarajeva.

Izvor: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *