18:14 , nedelja , 19 novembar 2017
Početna / BIJELJINA / BIJELJINA: OKRUGLI STO O PROJEKTU „SEDMICA SUDKSE NAGODBE“

BIJELJINA: OKRUGLI STO O PROJEKTU „SEDMICA SUDKSE NAGODBE“

U organizaciji Osnovnog suda u Bijeljini je održan okrugli sto povodom projekta “Sedmica sudske nagodbe“.

sn

Po drugi put, u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog savjeta u svim prvostepenim i drugostepenim sudovima BiH od 17. do 28. aprila biće realizovana „Sedmica sudske nagodbe“ radi bržeg i ekonomičnijeg rješavanja što većeg broja sporova mirnim putem, sa akcentom na zadovoljstvo stranaka, na ishod spora i uslugu suda. Mirnim putem najčešće se rješavaju predmeti male vrijednosti.

Ako imate volju i želju da riješite spor dogovorom -sudska nagodba će vam uštedjeti novac jer se plaća polovina propisane sudske takse u odnosu na iznos predviđen okončanjem parničnog postupka presudom, ali i vrijeme. Riješićete sve na samo jednom ročištu i izbjeći proceduru pribavljanja i izvođenja dokaza, zakazivanje dodatnih ročišta, dugotrajni postupak pomirenja i eventualni drugostepeni postupak. 2015. godine mirnim putem riješeno je 178 predmeta, a u prošloj godini 240.

Praksa je pokazala da su za zaključenje sudske nagodbe najpogodniji komunalni predmeti, te sporovi nastali iz privrednih, ugovornih, porodičnih i radnih odnosa.

Bijeljinski Osnovni sud je mimo sedmice sudske nagodbe 57 predmeta već riješio mirnim putem i nastaviće to i ubuduće. U sudskoj nagodbi, koja omogućava očuvanje poslovne saradnje i privatnih odnosa, stranke same biraju način rješenja spora. Kada ocijeni da je to osnovano, Sud može strankama da predloži kako da se nagode, vodeći računa o njihovim željama, prirodi spora, odnosima među strankama i drugim okolnostima.

Izvor: RTRS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *