15:15 , среда , 20 јун 2018
Početna / BIJELJINA / BIJELJINA: PROBLEM PROSJAČENJA I DALJE PRISUTAN

BIJELJINA: PROBLEM PROSJAČENJA I DALJE PRISUTAN

Dolaskom toplijih dana intenzivira se problem prosjačenja, koji je izraženiji u većim centrima u Republici Srpskoj.

deca_prosjaci

Uglavnom je riječ o pripadnicima romske populacije, i to maloljetnicima. Prema podacima udruženja za promociju obrazovanja Roma – Otaharin, samo u prethodnih godinu dana u Bijeljini je zatečeno 51 dijete u prosjačenju.

U prošloj godini policija je u Bijeljini izadla 49 prekršajnih naloga zbog prosjačenja. To je čak 30 odsto više u odnosu na isti period 2015. godine

U prosjačenju se uglavnom angažovani maloljetnici. Organizovanog kriminala nema, kažu iz policije.

– Najbitnije i najvažnije je da nema organizovanih grupa koje dolaze iz drugih gradova i prosjače na području našeg grada, kaže Aleksandra Simojlović, portparol CЈB Bijeljina.

Iz Centra za socijalni rad kažu da se u prosjačenju uglavnom zatiču dobro poznata lica.

– Nerijetko imamo porodice koje imaju zaista mnogo pogodnosti koje ova lokalna zajednica za njih izdvojila a i dalje je prosjačenje njihov stil života, ističe Slavica Kovrlija, specijalni pedagog u Centru za socijalni rad Bijeljina.

Posljednjih godina potpisano je nekoliko dokumenata o postupanju, ali iz Udruženja Otaharin kažu da je prosjačenje i dalje jedan od velikih problema.

– Mi ove godine planiramo da revidiramo te dokumente i da ih postavimo vrlo detaljno da znamo ko je za šta odgovoran na području grada Bijeljine i onda ćemo sigurno moći da odgovorimo na problem prosjačenja koji je jedan od oblika trgovine ljudima, poručio je Dragan Јoković, izvršni direktor Udruženja za promociju obrazovanja Roma Otaharin Bijeljina.

Iz Otaharina pozivaju sve da ne daju novac djeci na ulici, i da takve slučajeve odmah prijave policiji.

U dnevnom centru ovog Udruženja u toku prošle godine zbrinuto je 31 djete koje je zatečeno u prosjačenju ili bilo u riziku da to uradi.

IZVOR-RTRS

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *