6:18 , четвртак , 20 јун 2019
Početna / BIJELJINA / BIJELJINA: RUŠI SE VATROGASNI DOM, GRADI SE VIŠESPRATNICA

BIJELJINA: RUŠI SE VATROGASNI DOM, GRADI SE VIŠESPRATNICA

Nekada Dobrovoljno vatrogasno društvo, danas Teritorijalna vatrogasna jedinica, od osnivanja 1886. godine, radi u istoj zgradi. Za godinu, dvije, ovaj objekat će biti srušen, a novi Vatrogasni dom biće izgrađen na novoj lokaciji.

 

Zgrada Vatrogasnog doma u Bijeljini jedan je od najstarijih objekata u gradu. Od Dobrovoljnog vatrogasnog društva do Teritorijalne vatrogasne jednice prošlo je 133 godine – niti je zgrada mijenjala stanare, niti je vatrogasno društvo prestajalao da radi. A osnovao ga je, jedan francuz, komesar pri tadašnjem bijeljinskom srezu, kaže za RTRS Mile Spasojević starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Bijeljina.

Prvi komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva bio je Petar Moskva. Činili su dobrovoljci iz reda zanatlija iz Bijeljine. Imali su jednu vatrogasnu ručnu pumpu i nešto crijeva koja su im služila za gašenje požara. U dvorištu su bile štale za konje čiji su vlasnici imali obavezu da kada se dojavi požar, pumpe prevezu do mjesta požara, priča Spasojević. O istoriji bijeljinskog vatrogastva svjedoči poneka stara fotografija sačuvana u monografiji objavljenoj povodom 100 – godišnjice Vatrogasnog društva i jedan aluminijumski šljem iz pedesetih godina.

Vatrogasci u šali kažu da ga duži najmladji među njima – 20 – godišnji Nikola Radić sa nepuna dva mjeseca vatrogasnog radnog staža. – Još kao dijete sam istrčavao na ulicu svaki put kada bi prošli vatrogasci, kaže Nikola.

Nikola je prošao svoje vatreno krštenje, a iza Hamdije, Mlađana i Ohrana je „bogatipitaj“ koliko požara. Za godinu – dvije dana će u penziju, koju na ovom poslu, nije lako dočekati.- Teško je, ali samo zdravlje i da čovjek ima srce da voli taj posao. Jeste human, ali ima i rizike, svašta se može desiti kada idete na intervenciju, kaže Ohran Selimović. – Da imam drugi život, opet bih bio vatragasac!

Zaraslo mi za srce i ne bih mogao ništa drugo raditi, kaže Hamdija Pašalić jedan od najiskusnijih vatrogasaca. Isto tvrdi i njegov kolega Mlađen Vasić, vatrogasac sa 36 godina radnog staža. Mijenjale su se države i sistemi, ali su bijeljinski vatrogasci uvijek bili na istoj adresi, u Majevičkoj ulici. Osim sirena, nekada se iz ovog dvorišta čula muzika orkestra Vatrogasnog društva.

Zvali smo je popularno „pleh muzika„, kaže Mladen Bujaković. Bilo nas je oko 15 – tak, svirali smo koračnice, prigodnu muziku za razne svečanosti, Prvomajski uranak. Nažalost, toga više nema, kaže Mladen.

A za godinu, dvije, neće biti ni Vatrogasnog doma. Regulacionim planom grada Bijeljina, ovdje će biti podignuta još jedna višespratnica, a vatrogasci će biti preseljeni u novoizgrađeni objekat na periferiji grada. Hektar zemljišta na izlazu iz Bijeljine prema Obarskoj, nova je lokacija koja će udomiti 56 bijeljinskih vatrogasaca sa 15-tak savremenih vozila i druge vatrogsne opreme kojom danas raspolaže Teritorijalna vatrogasna jedinica

I ova priča o 133 godine jedne zgrade u kojoj su radili i živjeli najhumaniji medju nama – naše hrabre komšije vatrogasci služi da nas podsjeti na ovaj izuzetno zahtjevan i hvale vrijedan poziv.

Izvor: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *