11:30 , четвртак , 15 новембар 2018
Početna / BIJELJINA / BIJELJINAC ŽIKO TODOROVIĆ REGIONALNI REKORDER U DAVANJU KRVI

BIJELJINAC ŽIKO TODOROVIĆ REGIONALNI REKORDER U DAVANJU KRVI

Bijeljinac Žiko Todorović do sada je preko 230 puta dao krv i time stekao status rekoredera, ne samo kod nas već i u regionu.

20639

Sve je počelo davne 1974-e godine kada je Žiko imao 18 godina i slučajno saznao da se u bijeljinskoj bolnici organizuje akcija dobrovoljnog davanja krvi. Vođen željom i humanošću, otišao je i prvi put dao krv. Od tada do danas, dao je preko 100 litara ove dragocjene tečnosti.

Prisjećajući se situacija u kojima je njegova krv značila život, izdvaja jednu akciju davanja krvi u bolnici kada mu je doktor rekao da je hitno potrebna krv tek rođenoj bebi…

-Bez razmišljanja rekao sam da, ako je za bebu, doktore, izvadi i dvije litre, prisjeća se Žiko.

Žiko u tom momentu nije ni slutio da je pomogao upravo kćerkici svoje rodice. To, kako kaže, nikada neće zaboraviti.

Bilo je i situacija kada nije bilo vremena da se vadi krv pa daje drugoj ugroženoj osobi. U Splitu 1977. godine, za vrijeme služenja vojnog roka, kapetan ga je odvezao u bolnicu gdje mu je operisana supruga. Zbog hitnosti situacije, Žiko je spasio njen život metodom davanja krvi iz vene u venu. Zahvaljujući tom gestu, kaže, imao je neograničenu dozvolu za izlazak u grad.

-Nisam bio zaposlen, a bilo je i nepristojnih ponuda da mi plate za krv, nikada na to nisam pristao iako su mi materijalna sredstva bila potrebna. To sam uvijek radio od srca, radovao sam se svaki put kada sam davao krv znajući da ću na taj način nekome spasiti život.

Toplo mu je oko srca kada ga neko kome je pomogao prepozna na ulici i uputi mu riječi hvale. To mu je najveća nagrada.

Za svoju humanost dobio je najveća priznanja. Zidove njegove kuće krase brojne zahvalnice i povelje koje ne može da izbroji a najdraža mu je „Zlatna značka“, „Zlatni grb Grada Bijeljina“ i „Povelja Grada Banja Luka“ za 205 davanja. Jedan je od najstarijih članova Dobrovoljnog društva davalaca krvi „Zdravlje“ iz Bijeljine. Na njihovoj evidenciji je od samog osnivanja društva.

Dobrovoljno društvo davalaca krvi „Zdravlje“ svake godine organizuje četiri akcije davanja krvi. Društvo trenutno broji oko 750 aktivnih članova. U njihovim redovima ima dosta onih koji su krv dali desetine puta, rekao nam je predsjednik društva, Vlado Simić. Prvi predsjednik društva Petar Matić, dao je stotinu i jednom krv. Zaslužan pomena je i Milan Ćulum koji je isto tako dostigao broj od 100 upisanih doza a mnogo je članova koji su dali krv po 50 i više puta.

Simić ističe da, osim što spasava živote drugima, davanje krvi je dobro i za sopstveno zdravlje i poziva sve zainteresovane da im se pridruže.

-Učiniti dobro djelo, i nekome spasiti život glavni je pokretač članova našeg društva, a taj čin ne može se nadomjestiti nikakvim novčanim sredstvima. Prošle godine sakupili smo oko 500 doza u četiri akcije, nadamo se da ćemo ove godine premašiti taj broj, rekao je Simić.

Društvo je član Asocijacije dobrovoljnih davalaca krvi Srbije, BiH i Crne Gore i članovi su Saveza društava dobrovoljnih davalaca RS-e. Članovi ovog društva periodično se organizovano odmaraju i rekreiraju u njihovim prostorijama na Ceru. Svi zainteresovani mogu im se obratiti u prostorijama društva u ulici Žrtava fašističkog terora broj 19 ili na tel 055/417-994.

 

IZVOR-PAN RADIO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *