2:25 , субота , 16 фебруар 2019
Početna / BIJELJINA / BIJELJINCI SVE REĐE PAZARE NA STOČNOJ PIJACI: PONUDA DOBRA, A POTRAŽNJA SLABA

BIJELJINCI SVE REĐE PAZARE NA STOČNOJ PIJACI: PONUDA DOBRA, A POTRAŽNJA SLABA

Na Stočnoj pijaci u Bijeljini, i u ovim zimskim mesecima, ponuda sitne i krupne stoke je dobra.

aLTktkqTURBXy82ZjI4ZGI2YzdmZWFjZWMwMzUzYTUzNzlmYmZlM2ExNS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Prasići se prodaju za 4,5, a velike svinje za 2,5 marke, a ovce po četiri marke po kilogramu žive vage. Uprkos povoljnim cenama, prodavci se žale na prodaju. Kupci tvrde da nemaju para i da su im džepove ispraznili praznici.

Svakog ponedeljka semberski farmeri od ranih poslepodnevnih pa do večernjih sati prodaju prasiće, tovljene svinje, ovce i koze, ali i krupnu stoku. Ponuda je dobra, ali ne i potražnja.

Boro Stanković iz Zagona uzgaja ovce. U toru ima 22 komada.

– Dovezao sam ovna da prodam. Slabo ide. Niko ništa ne kupuje. Dođu ljudi, pogledaju i odu. Tražio sam 4,5 marke po kilogramu, a ne mogu da dobijem ni četiri. Lakše je prodati kad je ponuda skromna, a sad evo ovaca da biraš. A zima teška. Mnogo je hladno, imam problem sa vodom, a i hrane ponestaje. Sve se manje isplati bavljenje uzgojem stoke i uopšte poljoprivredom, ali izbora nemamo – kaže domaćin.

I Mujo Ikić iz Bijeljine žali se da prodaja loše ide.

–Nakupci nam oderaše kožu. Ucenjuju nas. Džaba što je naša stoka kvalitetna. Narod nema para pa trči da kupi i uvozno meso ako je kvalitetnije. Moramo da se bavimo uzgojem stoke i proizvodnjom žitarica. Posla nema, treba prehraniti porodicu – kaže Ikić.

Branko Vuković iz Gornjeg Brodca podseća da se ulaz na stočnu pijacu u Bijeljini plaća tri marke. Imajući u vidu i prevoz stoke, sadašnja cena gotovo ne pokriva ni osnovne troškove.

– Dovezao sam nerasta, starog godinu i po dana. Očišćen. Vakcinisan. Ne mogu da ga prodam ni za 300 maraka. Ni hranu koju je pojeo da izglavim, a kamoli da zaradim. Imam četiri još u oboru. Šta ću s njima, ni sam ne znam – kaže Vuković.

Malobrojni kupci podsećaju da su prasiće i jagnjad uzimali za Božić i novogodišnje praznike i brojne januarske slave. Iako su zadovoljni i kvalitetom i cenom, sada se teško odlučuju da pazare.

– Volim da kupim od seljaka nego u mesari. Nastojim da uzmem svinjče ili tele na pola s nekim. To se isplati. Ali sada mi ne treba. Samo gledam šta ima i koliko košta. Nekada je povoljnije, nekada i nije – kaže Radenko Lukić, koji dolazi skoro svakog pazarnog dana na stočnu pijacu. Nelojalna konkurencija na tržištu mesa ugrožava stočarsku proizvodnju. Uzgajivači su prepušteni crnom tržištu i nakupcima koji diktiraju cenu. Uz kontrolisan uvoz i veće podsticaje, stočarska proizvodnja bi mogla da bude mnogo rentabilnija.

IZVOR-BLIC.RS

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *