3:12 , nedelja , 19 novembar 2017
Početna / BIJELJINA / BIJELJINSKI NEUROLOZI NA USAVRŠAVANJU U ITALIJI

BIJELJINSKI NEUROLOZI NA USAVRŠAVANJU U ITALIJI

Specijalisti neurologije bijeljinske bolnice „Sveti vračevi“ iz Tima za prevenciju moždanog udara bili su na edukaciji u bolnicama u Italiji s ciljem poboljšanja liječenja i praćenja pacijenata koji su imali akutni moždani udar.

Bolnica-Sveti-Vračevi-Bijeljina

Direktor Bolnice Siniša Maksimović rekao je da je riječ o zajedničkom projektu rotari klubova iz regije Emilija Romanja i Bijeljine u okviru kojeg je najavljena i donacija medicinske opreme za Jedinicu za moždani udar.

„Ovaj humanitarni projekat sprovodi se radi poboljšanja liječenja moždanog udara u srednje razvijenim zemljama, a na edukaciji su bila dva ljekara specijalista neurologije, medicinska sestra i fizioterapeut Tima za moždani udar bijeljinske bolnice“, pojasnio je Maksimović.

Tim bijeljinske bolnice, koji su činili specijalisti neurologije Nataša Jovanović i Svetlana Jeftić, medicinska sestra Aida Mulaahmetović i fizioterapeut Srđan Ilić, boravio je u tri bolnice.

U regiji Emilija Romanja tim je boravio u istraživačkoj bolnici tercijalnog nivoa gdje je učestvovao u radu Jedinice za moždani udar i prisustvovao brojnim multidisciplinarnim lekcijama o uzroku nastanka, liječenju i prevenciji moždanog udara.

U Modeni, u bolnici tercijalnog nivoa, neurolozi su na odjeljenju neuro-radiologije upoznati sa tehnikom endovaskularne trombektomije kao načinom akutnog liječenja moždanog udara.

U Raveni, u bolnici sekundarnog nivoa, bijeljinski specijalisti-neurolozi boravili su na odjeljenju neurologije sa uvidom u organizaciju rada odjeljenja, rada Jedinice za moždani udar, urgentne službe, prijema, dijagnostike, liječenja, rane rehabilitacije i praćenja pacijenata sa moždanim udarom.

U saopštenju iz bijeljinske bolnice navodi se da su predstavnici Rotari kluba iz regije Emilija Romanja iz Italije i predstavnici Rotari kluba iz Bijeljine posjetili bijeljinsku bolnicu u februaru 2016. godine, a cilj posjete bolnici i neurološkom odjeljenju bila je zajednička akcija koju preduzimaju predstavnici ova dva kluba.

Tada je, podsjeća se u saopštenju, planirano učešće na međunarodnom projektu kojim bi se obezbijedila sredstva za nabavku medicinske opreme i edukacija kadra u italijanskom gradu Raveni.

Projekat je u potpunosti uspio, ocjenjuju u ovoj ustanovi. Započet je edukacijom tima iz Bijeljine u bolnicama u Italiji, a biće završen instaliranjem planirane opreme.

IZVOR-INFO BIJELJINA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *