6:20 , недеља , 24 фебруар 2019
Početna / BIJELJINA / BIJELJINSKI „ORAO“ PONOVO „LETI“ – NOVI POSLOVNI IZAZOVI!

BIJELJINSKI „ORAO“ PONOVO „LETI“ – NOVI POSLOVNI IZAZOVI!

Za bijeljinski „Orao“ koji se bavi remontom turbo-mlaznih motora i proizvodnjom specijalnih alata, godina je počela uspješno.

orao

Glavni poslovni partner im je Vojska Srbije. Uskoro očekuju i potpisivanje ugovora sa ruskom firmom “Klimov“ za remont helikopterskih motora. Novim programom osigurali bi posao za naredne dvije decenije.

Kada ima posla biće i para za plate i doprinose. Dok remontuju motore za Vojsku Srbije, radnici se spremaju i za najavljene civilne programe koji su im nada za bolje sutra.

– Jedva čekamo to. Biće bolje i plate će biti veće a biće i zapošljavanjeamladih ljudi, kaže radnik Goran Plakalović.

Dragan Lontoš, aviomehaničar, ističe da ne treba ovdje mnogo matematike.

– Ako dođu ovdje motori da se sastavljaju- rastavljaju, to je ono što znamo i znam da će  to biti redovno, dodaje Goran.

Zbog kašnjenja u dostavi motora Vojske Srbije, Indije i drugih zemalja, na šta nisu mogli da utiču, prošla godina bila je teška za „Orao“, iako su uz podizanje tehnološkog nivoa firme i ugovorenih poslova očekivali da će biti jedna od najuspješnijih. Uspjeli su, ipak, da „isplivaju“ iz minusa.

– U jednom momentu kasnili smo i tri plate radnicima i nismo na vrijeme platili dažbine, međutim na kraju godine stanje se popravilo, došlo do ugovorenih poslova, naplate dijela potraživanja i u decembru su isplaćene dvije plate, plaćene obaveze prema državi i porpavili smo stanje, kaže Milan Prica, direktor AD „Orao“.

Zahvaljujući ugovorenom remontu turbomlaznih motora za Ministarstvo odbrane Srbije i indijskih motora, koji bi trebalo da stignu krajem februara, obezbijeđene su bruto plate za 395 radnika za ovaj i idući mjesec.

Garancija za uspješno poslovanje jeste posao sa Rusima. Pregovori o dobijanju licence za remont helikopterskih motora -Mi imamo čvrsta obećanja našeg Ministarstva energetike i industrije i Vlade da će nas podržatu u tome i da će dati garancije za Orao da bi ušli u taj posao. Nas sama licenca košta 2,9 miliona evra, dodaje Prica.

Saradnja sa arapskim zemljama trebalo bi da bude ostvarena. „Orao“ prati svjetske trendove – radi sa kanadsko-poljskim Prat Vitnejemom. Razvijanje, međutim, traži i ulaganja, a u posljednjoj godini, za razliku od nekoliko prethodnih, nisu kupili ništa od nove opreme.

Da bi održali kvalitet, u prvom kvartalu ove godine planiraju nabavku dvije mašine za obradu metala elektroerozijom, za šta im je potrebno oko 300. 000 evra.

Izvor: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *