6:01 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIH / BLOKIRAN RAČUN PD „SEMBERIJA“

BLOKIRAN RAČUN PD „SEMBERIJA“

Poljoprivrednom dobru „Semberija“ kojem je Investiciono razvojna banka Republike Srpska 10. decembra prošle godine dala kredit od 3,5 miliona KM, blokirani su svi žiro-računi, a 180 radnika je poslednju platu primilo za maj 2014. godine.

PD SEMBERIJA

PD „Semberija“ račun je blokiran zbog neizmirenih dugovanja Bobar banci u iznosu od 1.684.038 KM.

Miodrag Savatić, predsjednik Sindikalne organizacije u ovom preduzeću, za poslovni portal „CAPITAL“ kaže da preduzeće ima novac za plate radnicima, prikupljen od prodaje mlijeka sa farme, ali trenutno nema mogućnosti da isplati platu zbog blokiranog žiro – računa.

„Upoznat sam da je u međuvremenu oko 160.000 KM kreditnog duga uplaćeno Bobar banci i da se pregovara sa likvidacionim upravnikom Bobar banke i Novom bankom Banjaluka da ona „preuzme“ naš kredit od 1,5 miliona KM“, kaže Savatić.

On ističe da poslovodstvo radnicima PD „Semberija“ duguje ukupno osam plata, četiri iz perioda otkako je na čelu preduzeća direktor Vojislav Kosanović i četiri plate iz ranijeg perioda.

Investiciono – razvojna banka RS je Poljoprivrednom dobru „Semberija“ odobrila namjenski kredit u iznosu od 3,5 miliona KM za izgradnju nove farme za krave, kapaciteta 360 muznih grla, i izgradnju nove mljekare.

Izgradnja farme, po evropskim standardima, trebalo bi da bude završena do polovine ove godine.

Osim objekta farme, gradiće se i novo izmuzište, a planirana je i nabavka 120 priplodnih junica iz uvoza, da bi do kraja godine broj krava muzara bio povećan na 400.

Trenutno na ovom dobru 255 muznih krava dnevno proizvede oko 3.800 litara punomasnog mlijeka, koje otkupljuje mljekara iz Kozarske Dubice.

Kredit IRB-a je strogo namjenski i ukoliko nešto i preostane nakon izgradnje nove farme, biće iskorišteno za nabavku mehanizacije za ratarstvo i renoviranje jednog ili dva prasilišta za farme svinja.

Izvor: Capital.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *