12:48 , петак , 20 јул 2018
Početna / BIJELJINA / BOGDANIĆ: ELEKTRONSKE KNJIŽICE ZA TAČNU DIJAGNOSTIKU

BOGDANIĆ: ELEKTRONSKE KNJIŽICE ZA TAČNU DIJAGNOSTIKU

bogdanićMinistar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić najavljuje uvođenje elektronskih knjižica, kako bi za svakog pacijenta postojala tačna evidencija o dijagnostici, liječenju i potrošnji lijekova i kako bi se na taj način ostvarile značajne uštede.

„Ovom cilju doprinijeće i uvođenje centralnih nabavki, a  uslijediće i postepeni prelazak svih zdravstvenih ustanova na trezorsko poslovanje. Tako ćemo imati punu kontrolu nad trošenjem sredstava“, ističe Bogdanić u intrevjuu za Srnu.

On poručuje da će Ministarstvo u 2016. godini insistirati na uvođenju akciza na alkohol, duvan, gazirana pića i šećer.

„Novi izvori finansiranja neće dati prave efekte bez boljih sistema kontrole. Zato ćemo, u dogovoru sa sindikatima, raditi na izmjeni propisa kako bi u budućnosti primanja medicinskih radnika bila u skladu sa njihovim radom i učinkom“, precizira Bogdanić.

Kruna dugogodišnjeg rada Ministarstva jeste otvaranje Јužnog krila Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Istovremeno, rekonstrukcija i izgradnja sjevernog i centralnog bloka izvodi se planiranom dinamikom.

Bogdanić navodi da unapređenje zdravstvene zaštite ne zavisi samo od infrastrukturnih projekata i nabavke medicinske opreme, nego i odnosa prema pacijentima, čije zadovoljstvo liječenjem treba da bude prvi prioritet.

On ocjenjuje da je protekla godina bila izazovna, naročito sa aspekta nastojanja da se sa ograničenim sredstvima održi adekvatan nivo zdravstvene zaštite.

Bogdanić poručuje da će svi u zdravstvenom sistemu – od ministra do zdravstvenih radnika – morati da preuzmu više odgovornost za svoj rad.

„U protekloj godini smanjili smo i broj radnika u zdravstvu, za oko 300, a da nije bilo bolnih rezova. Zdravstveni sistem stalno je suočen sa povećanjem troškova za zdravstvenu zaštitu koja nisu praćena adekvatnim punjenjem budžeta.

Trenutno cijeli zdravstveni sistem zavisi od redovne uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje“, upozorava Bogdanić za Srnu.

U prilog toj tvrdnji on navodi podatak da je prihod Fonda zdravstvenog osiguranja po jednom osiguraniku oko 66 KM, dok je trošak po osiguraniku za zdravstvenu zaštitu mnogo veći i iznosi 76 KM.

„To znači da jedan osiguranik zdravstveni sistem Republike Srpske `košta` deset KM više nego što su ostvareni prihodi po osiguraniku“, napominje ministar.

On napominje da je počela izgradnja novog objekta u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, te da se radi na sanaciji i izgradnji dijela Bolnice u Istočnom Sarajevu, što bi trebalo da bude završeno do polovine februara.

Bogdanić podsjeća da je tokom 2015. godine završena rekonstrukcija, izgradnja i opremanje brojnih ambulanti porodične medicine, kao što su ambulante Donja Paklenica, Karanovac, Donji Žabar, Draksenić, Borkovići, Bočac, Dubovik i Vukosavlje, nova RTG Služba u Šamcu…

„Navršena je godina uspješnog rada `Angio sale` u Bijeljini i medicinskog vazdušnog transporta, projekta na koje je resorno ministarstvo vrlo ponosno, jer se pokazao korisnim i neophodnim u hitnim medicinskim slučajevima“, zaključuje Bogdanić.

RTRS/SRNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *