16:29 , недеља , 18 август 2019
Početna / KULTURA / BORBA IZMEĐU TESLE I EDISONA PRETOČENA U SERIJU

BORBA IZMEĐU TESLE I EDISONA PRETOČENA U SERIJU

20161006211846_391062

Holivudski glumac Nikolas Hoult, zvijezda filma „X-men“, mogao bi u budućnosti da se pojavi na malim ekranima u ulozi najvećeg srpskog naučnika Nikole Tesle.

Radnja nove serije „Rat struja“, zasnovane na istinitoj priči, biće smještena u vrijeme oko 1880. godine i usmjerena pretežno na napetu borbu između čuvenih pronalazača Nikole Tesle i Tomasa Edisona, kojeg tumači Benedikt Kamberbač.

U seriji bi mogao da bude zastupljen i poznati događaj iz Teslinog privatnog života, kada mu je Edison obećao 50.000 dolara za redizajn motora i generatora, ali mu novac nikada nije isplaćen.

Na podsjećanje na dogovor, Edison je odgovorio: „Pa, Tesla, ti ne razumiješ naš američki humor.“ Nikola Tesla se zatim povukao, a nova borba uslijedila je kada se čuveni preduzetnik Džordž Vestinghaus, koji je tražio način da cijeloj Americi donese električnu energiju na veliku daljinu,  zainteresovao za Teslin sistem naizmjenične struje (AC).

U to vrijeme Edison, koji je radio na sistemu jednosmjerne struje (DC), osvojio je naklonost javnosti prljavom kampanjom protiv Tesle i Vestinghausa, kako bi pažnju s njihovog izuma privukao na manje kvalitetan svoj izum. Serija se bavi upravo ovim incidentom, koji je započeo kao bezazleno takmičenje između dva rivala, a završio se nečim krajnje malicioznim.

Tesla je rat ipak osvojio i 1887. godine u Njujorku otvorio svoju laboratoriju, u kojoj je radio sve do smrti. Serija „Rat struja“ nije prvo televizijsko ili filmsko ostvarenje u kojem se pojavljuje lik slavnog srpskog naučnika Nikole Tesle.

Veliki naučnik često je gostovao u knjigama, filmovima, televizijskim serijama, stripovima, pa čak i video-igrama. Tesla se prvi put na malim ekranima pojavio 1977. godine, kad ga je u televizijskoj seriji „Tajna Nikole Tesle“ glumio slavni glumac Rade Šerbedžija.

U filmu „Tajna Nikole Tesle“ velikog naučnika je igrao glumac Petar Božović, a u televizijskom filmu „Tesla“ Svetozar Cvetković.

Među novijim naslovima ističe se holivudsko ostvarenje „Prestiž“ iz 2006. godine, u kojem ga je glumio pop ikona Dejvid Bouvi, a slavnog naučnika u skeč seriji „Funny or Die Presents“ glumio je i holivudski glumac Džon C. Rajli.

Tvorci nove serije „Rat struja“ još nisu otkrili datum njenog premijernog emitovanja.

IZVOR: NEZAVISNE NOVINE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *