7:59 , четвртак , 17 јануар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / BORBA PROTIV SUŠE – 11 MILIONA POLJOPRIVREDI

BORBA PROTIV SUŠE – 11 MILIONA POLJOPRIVREDI

Vlada Republike Srpske zaključila je danas da će poljoprivrednicima do kraja avgusta biti uplaćeno 11 miliona KM zbog ogromne štete od suše.

Poljoprivreda2

Predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović rekla je da će biti uplaćeno i pet miliona KM kroz poseban paket mjera podrške jesenjoj sjetvi.

Ona je dodala da će poljoprivrednicima biti isplaćeno i pet miliona KM iz klirinškog duga za kapitalna ulaganja, prije svega za sisteme za navodnjavanje.

Nakon sjednice Vlade Republike Srpske na kojoj je razmatran izvještaj o uticaju suše na poljoprivrednu proizvodnju, kao i prijedlog mogućih mjera, Cvijanovićeva je navela da bi poljoprivrednici mogli dobiti i dodatnih 10 miliona KM ako bude usvojen zakon o akcizama.

Premijer Srpske je podsjetila da su sve obaveze iz prošle godine prema poljoprivrednicima izmirene, a da je za ovu godinu do sada isplaćeno 20 miliona KM, što je trećina agrarnog budžeta.

Jedan od zaključaka Vlade Srpske je i zahtjev Savjetu ministara BiH da hitno riješi problem sa Hrvatskom u vezi sa pravilnikom kojim je ova zemlja povećala takse za pregled voća i povrća sa 12 na 270 evra ili da budu uvedene recipročne mjere.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prisustvovao sjednici, izrazio je zadovoljstvo što je Vlada i ovaj put hitno reagovala i donijela set mjera kojima će biti pomognuto poljoprivredi s obzirom na ogromnu štetu od suše.

On je rekao da su mjere Vlade donesene u pravom trenutku.

IZVOR-MONDO.BA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *