9:54 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REGION / BRNABIĆ: ZDRAVE OSNOVE ZA DINAMIČAN PRIVREDNI RAST

BRNABIĆ: ZDRAVE OSNOVE ZA DINAMIČAN PRIVREDNI RAST

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija ima zdrave osnove na kojima može da gradi održiv dinamični privredni rast, a jedan od prioriteta je regionala saradnja, s obzirom da će povezivanje tržišta dovesti do većeg broja radnih mjesta i investicija.

ana-brnabic-ekonomski-samit
Brnabićeva je na otvaranju 17. Srpskog ekonomskog samita najavila da će 30. oktobra u Briselu biti održan prvi sastanak o primjeni Akcionog plana za regionalno ekonomsko povezivanje.

Ona je istakla da Srbija ima ogroman potencijal i sopstvene resurse koji će omogućiti veće plate, brži privredni rast, ali i zaustavljanje „odliva mozgova“.

Brnabićeva kaže da se radi na reformi javne uprave, da će država nastaviti borbu protiv sive ekonomije, te da preostaje puno rada u oblasti vladavine prava i obezbjeđivanju efikasnijeg sudstva.

Govoreći o rezultatima rada Vlade Srbije, Brnabićeva je istakla da je smanjen javni dug i da Srbija ima makroekonomsku stabilnost i fiskalnu disciplinu, dok je obim direktnih stranih investicija porastao za 13 odsto.

„Ova vlada nastavila je da jača fiskalne pozicije. Javni dug Srbije je u odnosu na decembar 2016. godine smanjen za osam odsto bruto domaćeg proizvoda, ove godine ostvaren je rast spoljne trgovinske razmene i izvoza od po 13 odsto, a broj novozaposlenih je povećan za 5,5 odsto“, rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da se sa Ministarstvom finansija i Narodnom bankom Srbije razmatraju novi načini kako bi se građani motivisali da pređu na bezgotovinsko plaćanje i najavila da će u narednih nekoliko mjeseci javnosti biti predstavljena rješenja kako da se smanji obim gotovinskog plaćanja.

Dvodnevni, 17. Ekonomski samit Srbije pod nazivom „Mapa puta ka unapređenju konkurentnosti“ organizuje grčka kompanija „TGI grup internešenel“ Simeona Comokosa, a pokrovitelji su Ministarstvo finansija Srbije, Privredna komora i Savjet stranih investitora.

U radu samita učestvuju predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, komora, diplomata, eksperata i Vlade Srbije, a cilj skupa je da se ponude rješenja za podizanje konkurentnosti srpske privrede.

Teme skupa su i mogućnosti za privredni rast, finansiranje projekata u javnom i privatnom sektoru, digitalizacija poslovanja, bezbjednosna pitanja, energetika, zdravstvo i evropski put Srbije.

 

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *