10:00 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / SVIJET / BROJ ZARAŽENIH EBOLOM U BLAGOM PADU

BROJ ZARAŽENIH EBOLOM U BLAGOM PADU

U zemljama Zapadne Afrike u sedmici do 15. februara zabilježeno je 128 novih potvrđenih slučajeva ebole, što je prvo smanjenje za tri nedelje, saopštila je SZO.

ebola

Broj zaraženih smrtonosnim virusom groznice do sredine februara iznosi 23.253 a ukupan broj preminulih je 9.380, prenele su agencije.

U Gvineji registrovana su 52 nova potvrđena slučaja, što je prvi pad iz nedelje u nedelju od 25. januara, u Sijera Leoneu zabeležena su 74 nova slučaja od kojih su 45 u glavnom gradu Fritaunu, dok su u Liberiji za četiri dana do 12. februara registrovana dva nova potvrđena slučaja, preneo je Rojters.

Uprkos ohrabrujućih podataka u vezi sa prenošenjem infekcije, zdravstveni radnici i dalje se suočavaju sa rizicima, navela je u nedeljnom izveštaju SZO.

„Iz svake od tri zemlje izveštava se o povećanom broju bezbednosnih incidenata u odnosu na prethodnu sedmicu“, navodi se u izveštaju SZO povodom povećanog broja pretnji i nasilja nad zdravstvenim radnicima.

Rojters prenosi da se uprkos obimnim edukativnim kampanjama nastavljaju nasilni napadi na zdravstvene objekte i radnike, kao i drugi incidenti.

Pozivajući se na izvor u Ministarstvu pravde Gvineje, britanska agencija navodi da su u sredu 23 osobe osuđene zbog nasilja prema zdravstvenim radnicima ili centrima za tretman slučajeva ebole, zatvorskim kaznama od šest meseci do godinu dana.

SZO je saopštila i da se u izveštajima iz Gvineje i Sijera Leonea pominju 84 nebezbednog sahranjivanja žrtava tog oblika hemoragične groznice.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *