0:07 , недеља , 18 август 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / BUDUĆNOST MEDIJA U DIGITALIZACIJI

BUDUĆNOST MEDIJA U DIGITALIZACIJI

„JAHORINA ekonomski forum“ zatvoren je u sredu. Poslednjeg dana moglo se između ostalog čuti da je budućnost medija u digitalizaciji, ali u tom procesu mediji i novinarstvo moraju doživeti kreativne i inovativne promene, kako bi odgovorili izazovima modernog tehnološkog društva, jedan je od zaključaka okruglog stola „Mediji u eri digitalizacije i novih tehnologija“, održanog u sredu u okviru „Jahorina ekonomskog foruma“.

Glavni i odgovorni urednik „Nezavisnih novina“ Sandra Gojković Arbutina rekla je da ove novine intenzivno rade na modernizaciji svojih oglasa, jer prate zahteve svojih klijenata, kojima više ne odgovaraju klasični po-ar tekstovi.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika „Glasa Srpske“, Žarko Marković, rekao je da je cilj skupa bio da učesnici ukažu na poteškoće u radu medija na njihovom putu uključivanja u četvrtu industrijsku revoluciju i proces digitalizacije.

– Pitanje je kako će tradicionalni mediji odgovoriti na izazove digitalnog doba. Posebne probleme na tom putu ima štampa suočena sa poplavom internet-portala – naveo je Marković.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika Novinske agencije RS Srna Darko Gavrilović rekao je da je ta agencija prepoznala važnost budućeg digitalnog doba i shvatila da mora uvoditi nove sadržaje, poput video-servisa.

Danijel Simić, vlasnik portala „Frontal.rs“, upozorio je da bi digitalizacija mogla da ugrozi srpski jezik i ćiriličko pismo. I on se založio za izmenu legislative, koja definiše rad medija.

On je dodao da još postoje institucije koje ne razumeju potrebe medija, a u praksi su na snazi i neki zastareli zakoni koji koče razvoj medija.

Siniša Vukelić, vlasnik i glavni urednik portala „Kapital.ba“, izrazio je skepsu zbog neizvesne budućnosti klasičnog novinarstva, a slične stavove izneo je i izvršni direktor „Večernjih novosti“ Radomir Vidaković, dok se urednik informativnog programa BHT1 Marko Radoja založio za bolja zakonska rešenja u ovoj oblasti.

ŠTAMPA NIJE MRTVA

DIREKTOR beogradske agencije „Reprezent komunikejšn“ Borislav Miljanović rekao je da medije i novinare, ukoliko budu pratili inovacije, čeka svetla budućnost, uprkos lošim prognozama u vezi sa opstankom te branše.

– Štampa nije mrtva, ali neke stvari se neumitno menjaju, pa to važi i za štampane medije. Digitalna budućnost i nije tako daleko od nas, jer su neki mediji u Srbiji već uključeni u taj proces – istakao je Miljanović.

 

 

IZVOR-VECERNJE NOVOSTI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *