17:07 , понедељак , 22 април 2019
Početna / BIH / ČOVIĆ: UVAŽAVAM STAVOVE SRPSKOG NARODA O NATO-u

ČOVIĆ: UVAŽAVAM STAVOVE SRPSKOG NARODA O NATO-u

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je u Mostaru da je jedini put BiH evroatlantski put, ali da uvažava to što srpski narod ima rezervu i otklon prema NATO-u „jer prati jasan glas iz Srbije“.

COVIC
„To treba uvažavati jer i oni su predstavnici ovog prostora. Ako to ignorišete, onda pravimo katastrofalnu grešku“, izjavio je Čović novinarima u Mostaru.

On je naveo da ne želi da komentariše usvajanje rezolucije o vojnoj neutralnosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske i da to prepušta analitičarima.

„Ja imam ulogu u ovoj državi i prije sedam dana sam razgovarao sa predstavnicima Srpske. Sva javnost zna da postoji plan jedne političke aktivnosti koja je dio strategije i taktike jedne političke opcije. Koliko god mi o tome ćutali ili pričali, ona se odvija kako se odvija. Moj je cilj da mi dobijemo MAP u decembru“, istakao je Čović.

On je naglasio da će učiniti sve da BiH dobije aktivaciju MAP-a, ali da svako ima pravo da kaže nešto u vezi sa NATO-om.

„Vidjeli ste u Crnoj Gori da je bilo 51 naspram 49 odsto – ko je za NATO, a ko protiv. Bez obzira na to, Crna Gora je u NATO savezu. Jednostavno, postoje asocijacije koje želimo da slijedimo“, kaže Čović.

Čović je dodao da će o svemu ovome informisati generalnog sekretara NATO-a i da vjeruje da će on u novembru doći u BiH. „Do nas je hoćemo li u NATO savez, nije do NATO saveza. Mislim da nam je zajednički cilj“, rekao je Čović.

On je naveo da će u ponedjeljak i utorak otputovati u Brisel i Strazbur, gdje će razgovarati sa čelnim ljudima EU i NATO-a.

Čović je izrazio uvjerenje da će BiH dobiti kandidatski status u ovoj godini ako ispuni potrebne uslove, među kojima su usvajanje budžeta za narednu godinu u ovoj, zakon o akcizama i odgovori na upitnik EU.

„Ako ova tri uslova ispunimo, ne sumnjajte da će gospođa /Federika/ Mogerini idući mjesec doći u BiH zbog kandidatskog statusa. Koliko god sebe potcjenjivali, to je tako. Bila bi šteta ispustiti takvu mogućnost“, istakao je Čović.

 

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *