5:55 , понедељак , 18 јун 2018
Početna / BIH / CRNADAK NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI O HOLOKAUSTU U BRISELU

CRNADAK NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI O HOLOKAUSTU U BRISELU

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je u Briselu na Međunarodnoj konferenciji o holokaustu pod nazivom “Nedovršena pravda: restitucija i sjećanje“.
brCrnadak je u obraćanju učesnicima istaknuo da je holokaust najveća tragedija u istoriji čovječanstva i da nam je svima dužnost da se nikada ne prestanemo sjećati i poštovati žrtve ovog zločina bez presedana.
Dodao je da mržnja i netolerancija nažalost i danas postoje i da se samo obrazovanjem mladih generacija može uklonili sljepilo šovinizma i mržnje i spriječiti nove zločine protiv čovječnosti.
Istaknuo je da je svijet koji se temelji na načelima mira, jednakosti i solidarnosti moguć ali samo ako svi zajedno radimo na promociji humanističkih vrijednosti i prosvjećivanju u čemu UN, Evropska unija i različite međunarodne organizacije trebaju igrati važnu ulogu.
Poštovanje žrtava holokausta takođe znači i prisjećanje na sve one koji su imali hrabrosti svrstati se na pravu stranu, spašavanjem svojih jevrejskih komšija ponekad po cijenu vlastitog života. Dosad su 42 osobe iz Bosne i Hercegovine primile priznanje države Izrael – Pravednik među narodima, za spašavanje Jevreja za vrijeme Drugoga svjetskog rata.
Nakon završetka konferencije, Crnadak se sastao sa predsjednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem. Oni su se usaglasili da je stabilnost Balkana od ogromnog značaja za cijelu Evropu i da je neophodna intenzivna saradnja, posebno u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, te na rješavanju migrantske krize. Tokom razgovora u Briselu, Crnadak je rekao da evropska budućnost BiH ima najveći mogući konsenzus u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i sva tri konstitutivna naroda, te da predstavlja jednu od rijetkih tema oko koje su svi u BiH saglasni.

Izvor: RTRS

Foto: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *