15:21 , понедељак , 23 април 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / ČUBRILOVIĆ U TRODNEVNOJ POSJETI ITALIJI

ČUBRILOVIĆ U TRODNEVNOJ POSJETI ITALIJI

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović danas je u Trstu, u okviru trodnevne posjete Italiji, razgovarao sa predsjednikom parlamenta regije Furlanije -Julijske Krajine Frankom Jakopom i predsjednikom skupštinske stalne komisije Rencom Livom.

C
Na sastanku je bilo riječi o unapređenju parlamentarne saradnje, ali i jačanju ekonomskih, privrednih, naučnih i kulturnih veza između ove italijanske regije i Republike Srpske.
– Ta saradnja traje već nekoliko godina i imamo prostora da je unaprijedimo u mnogim oblastima. Kroz tu saradnju, iskustva i dostignuti zakonodavni nivo parlamenta regije Furlanije – Julijske Krajine u primjeni najviših evropskih zakonodavnih principa mogu biti od velike koristi Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao je, nakon sastanka, Čubrilović.

Na sastanku je dogovoreno da delegacija ovog parlamenta, predvođena predsjednikom Frankom Jakopom, koji predsjedava i briselskom komisijom za saradnju regija, u narednom periodu dođe u posjetu Narodnoj skupštini Republike Srpske.
– Cilj je da parlamentarnu delegaciju ove italijanske regije upoznamo sa ustavnom pozicijom Republike Srpske, radom Narodne skupštine i ukupnim političkim odnosima u Bosni i Hercegovini, rekao je Čubrilović.
Prije posjete parlamentu regije Furlanije – Julijske Krajine, Čubrilović je posjetio Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu u Trstu.
Tokom razgovara sa predsjednikom Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu Zlatimirom Selakovićem, Čubrilović je upoznat sa dugom tradicijom srpske zajednice u ovom italijanskom gradu i njihovim aktivnostima na očuvanju srpskog i pravoslavnog identiteta u Italiji.

Prvog dana posjete Italiji, Čubrilović razgovarao je u Pordenoneu sa predstavnicima FINEST, na čelu sa predsjednikom Maurom del Saviom.
Riječ je o finansijsko i akcionarskom društvu koje od 1991. godine aktivno učestvuje u promovisanju međunarodnih projekata firmi sa sjedištem u sjeveroistočnoj Italiji ka susjednim tržištima centralne i istočne Evrope, Balkana, Rusije, bivših sovjetskih republika i mediteranskih zemalja.
FINEST pruža podršku lokalnim izvoznim i inovativnim preduzećima, a do sada su investirali više od 300 miliona evra u više od 500 odobrenih ugovora u posljednjih 25 godina.

Predsjednik Narodne skupštine je istakao da je cilj da se intenzivira saradnja sa FINEST kako bi se unaprijedile i konkretizovale privredne aktivnosti od obostranog interesa za privrednike Republike Srpske i ove italijanske regije.
– Saradnja sa FINEST otvara velike poslovne mogućnosti privrednicima iz Srpske“, zaključio je Čubrilović.
Drugog dana posjete, 11. maja, u 11.00 časova, u Veneciji, Čubrilović će se sastati sa rukovodstvom parlamenta regije Veneto.
Trećeg dana posjete Italiji, 12. maja, u 18 časova, Čubrilović će prisustvovati svečanom otvaranju paviljona Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske koji, na 57. Venecijanskom bijenalu, predstavlja Bosnu i Hercegovinu. Na ovogodišnjem bijenalu, BiH predstavlja banjalučki umjetnik Radenko Milak umjetničkim projektom “Univerzitet katastrofe“.

Izvor: RTRS

Foto: narodnaskupstinars.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *