5:11 , недеља , 24 јун 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / CVIJANOVIĆ: OVE GODINE POVEĆANJE PENZIJA OD TRI ODSTO

CVIJANOVIĆ: OVE GODINE POVEĆANJE PENZIJA OD TRI ODSTO

U toku ove godine doći će do vanrednog povećanja penzija u iznosu od tri odsto, izjavila je premijerka Srpske Željka Cvijanović nakon sastanka sa predstavnicima penzionera banjalučke i prijedorske regije.

zc

„Do povećanja će doći kad se procjeni kada je najbolji momenat za to, u dogovoru sa predstavnicima penzionera“, rekla je Cvijanovićeva.

Dodala je da je Vlada svjesna da penzioneri imaju problema sa zdravstvenom zaštitom.

„Rješavanje tog problema ide uzlaznom putanjom. Vlada ima podršku penzionera kada je riječ od prelasku zdravstvenih ustanova na trezorski način poslovanja“, istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da je sa penzionerima razgovarala i o stanju u privredi Republike Srpske, jer od toga zavisi stanje u fondovima socijalne zaštite.

„Dala sam podatke o određenim oblastima koje predstavljaju našu razvojnu šansu za zapošljavanje i povećani izvoz i sve drugo što je važno za društvo“, napomenula je Cvijanovićeva.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je da je istovjetno stanje zdravstvene zaštite penzionera na području banjalučke, prijedorske, dobojske, bijeljinske i sarajevske regije.

„U ovim regijama iskazano je siromaštvo i teškoće u njegovanju bolesnika kako u ustanovama, tako u pristupu zdravstvu“, istakao je Rakulj.

Predstavnicima udruženja penzionera banjalučke i prijedorske regije predstavljeni su i pozitivni koraci u privredi. U martu bi, prema najavama premijerke, Srpska trebala nadmašiti dosadašnji rekord u broju zaposlenih.

„Govorili smo danas o trezorskom sistemu poslovanja i tome kako postoji nerazumijevanje i kako smo sigurno da će i to biti jedna od mjera koje treba da doprinosu stabilnosti u svim našim zdravstvenim ustanovama. Koliko sam razumjela, mi imamo podrušku penzionera da idemo u taj projekat“, rekla je premijerka.

Uz to, prognoze o rastu privrede odraziće se i na životni standard penzionera. Zato je cilj Vlade privredni rast od četiri do pet otsto, jer kaže premijerka, samo tako će se osjetiti poboljšanje na tržištu rada.

Izvor: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *