3:06 , nedelja , 19 novembar 2017
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / CVIJANOVIĆ: SRPSKA ĆE NASTAVITI DA SARAĐUJE I ŠIRI KONTAKTE U SAD

CVIJANOVIĆ: SRPSKA ĆE NASTAVITI DA SARAĐUJE I ŠIRI KONTAKTE U SAD

Premijerka Srpske Željka Cvijanović i načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, prisustvovali su 65. Nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu, čiji je domaćin novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp.

CVIJANOVIC I GRUJICI

Premijerka se sastala sa novoimenovanim državnim sekretarom Reksom Tilersonom, ali i brojnim predstavnicima nove američke administracije, koje je upoznala sa mišljenjima i politikama Republike Srpske.

Premijerka Cvijanović na molitvenom doručku imala je priliku za značajne kontakate. Tako je, čestitajući novoimenovanom državnom sekretaru Reksu Tilersonu prenijela opredjeljenje Republike Srpske za saradnju sa novom američkom administracijom.

Nacionalni molitveni doručak organizuje se svakog prvog četvrtka u februaru, više od šest decenija. Prisustvuju članovi Kongresa, predstavnici američke administracije i brojni svjetski zvaničnici.

Premijerka je naglasila  da učešće na ovakvim događajima za Srpsku ima snažan i višestruk značaj – jer su stavove Republike Srpske čuli i nova američka administracija, ali i druge zemlje svijeta.

„Posebno zadovoljstvo je što sam imala priliku da razgovaram sa nekoliko važnih ljudi iz američkog Kongresa, ali i drugih institucija i svakako je značajno što sam imala priliku da čestitam novoizabranom državnom sekretaru SAD-a Reksu Tilersenu, iz očekivanje da će svi obavljati svoj posao uspješno.Isto tako je značajno da ovaj događaj privlači mnoge druge važne zvaničnike iz drugih dijelova svijeta. Mi ćemo nastaviti da sarađujemo i da širimo naše kontakte u SAD-u“, naglasila je Cvijanović.

Načelnik opštine Srebrenica, Mladen Grujičić, rekao je da je ovaj dan bitan za Republiku Srpsku, jer nova američka administracija pokazuju uvažavanje i korektnost prema Srpskoj.

„Mi smo ostvarili mnoge kontakte i na lokalnom nivou, sa privrednicima koji bi mogli pokazati interesovanje prema Srebrenici i koji bi mogli da u velikoj mjeri pomognu građanima Srebrenice“, rekao je Grujičić.

Šef predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić, naglasio je da za Republiku Srpsku ovo veliki dan, jer ima priliku da bude prisutna na ovom događaju sa delegacijama iz cijelog svijeta.

„Vidimo da kroz kontakte koji smo imali do sada, od strane više 10 članova Predstavničkog doma i Senata američkog Kongresa, da postoji atmosfera promjene u Americi. Jednostavno postoji jedan novi pogled na svijet“, izjavio je Kesić.

Novi američki predsjednik Donald Tramp , obraćajući se pred oko 3.000 predstavnika diplomatskog kora, ekonomske i političke elite iz više od 140 država svijeta- poručio je da će Amerika biti garant religijskih sloboda i snažno se boriti protiv najvećeg svjetskog problema -terorizma, koji je zloupotrebio religiju.

„Terorizam je fundamentalna prijetnja slobodi na religijsko opredjeljenje. To mora biti zaustavljeno i biće zaustavljeno. Moja administracija će uraditi sve kako bi odbranio religijske slobode u državi“, naglasio je Tramp.

Osim na centralnoj ceremoniji, premijerka je prisustvovala i nizu pratećih događa, poput „International Luncheon“ i „Balkan Leadership Luncheon“, na kojima su bili istaknuti predstavnici političkog i javnog života iz Jugoistočne Evrope.

PremijerkaCvijanović je naglasila da učešće na međunarodnim događajima kao što je Nacionalni molitveni doručak ima ne samo snažan simbolički značaj, nego i da predstavlja dobru priliku za razmjenu mišljenja sa predstavnicima američkih institucija, kao i učesnicima iz drugih zemalja.

Cvijanovićeva je juče, u okviru posjete Vašingtonu, učestvovala na svečanom međunarodnom ručku /International Luncheon/ na kojem su učestvovali brojni državnici, diplomate, osobe iz javnog i političkog života iz cijelog svijeta, a međunarodnim zvanicama su se na prisustvu ovom događaju zahvalili senatori Marko Rubio i Ejmi Klobučar.

Prisutnima se obratio i predsjednik Parlamenta Izraela Juli-Joel Edelštajn.

Cilj ovog skupa, koji je održan u vašingtonskom hotelu „Hilton“, je okupljanje uticajnih ličnosti iz političkog i javnog života u međunarodnim okvirima, te uspostavljanje ličnih kontakata i unapređenje međunarodne saradnje i komunikacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *