12:35 , петак , 20 јул 2018
Početna / BIH / CVIJANOVIĆ: VLADA SRPSKE ISPUNILA SVE OBAVEZE IZ REFORMSKE AGENDE

CVIJANOVIĆ: VLADA SRPSKE ISPUNILA SVE OBAVEZE IZ REFORMSKE AGENDE

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Vlada Srpske ispunila sve obaveze iz Reformske agende i Pisma namjere, dok ostali nivoi vlasti u BiH to nisu uradili.
zeljka“U BiH uvijek postoji iskrivljena slika, pa tako o Evropi i reformama uvijek pričaju oni koji blokiraju reforme, a oni koji ne pričaju o tome previše uglavnom obave sve reformske zahvate. Mi smo tako i radili“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.
Ona je navela da će danas zajedno sa predsjednikom Vlade Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem razgovarati u Sarajevu sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom o tome dokle se došlo u ispunjavanju Reformske agende.
“Ne očekujem ništa posebno od sutrašnjeg sastanka. Biće to razmjena mišljenja“, rekla je Cvijanovićeva.
Iako postoji trend da se šalju pozitivne slike o regionu, Cvijanovićeva kaže da je zabrinuta onim što se dešava na zapadnom Balkanu.
“Nikada nismo imali više inicijativa za dobrosusjedske odnose i dobru saradnju, a da je bilo više nereda. Može se vidjeti koliko je procesa trenutno otvoreno na zapadnom Balkanu i uopšte ne znamo kako će oni biti zatvoreni i riješeni. Dobre inicijative i slanje dobrih poruka je evidentno. Vidjećemo da li će to uroditi plodom. Nadam se da hoće“, rekla je Cvijanovićeva.
Ona je konstatovala da su Vlada Republike Srpske i sve druge institucije Srpske stava da treba postići stabilnost, da neke teme treba neutralisati i okrenuti se stvarnim temama.
“Međutim, u okolnostima gdje uvijek imate one koji su palikuće ne znate nikad kako će se to završiti“, rekla je Cvijanovićeva.

Radnici ŽRS imaju pravo da protestuju, ali restrukturisanje neminovno

Premijerka Srpske izjavila je da radnici Željeznica Republike Srpske imaju pravo da protestuju, ali da Vladi treba njihova pomoć i podrška u procesu restrukturisanja preduzeća.
“Situacija u Željeznicama je veoma komplikovana i upravo iz toga razloga smo ušli u aranžman sa Svjetskom bankom da bismo restrukturisali cjelokupno preduzeće i obezbijedili njegovu održivost“, rekla je Cvijanovićeva.
“Radnici moraju da budu obaviješteni o onome što se radi, o onome što je plan Svjetske banke i da im se jasno stavi do znanja da će se svako zbrinjavanje radnika vršiti u skladu sa zakonom i pravima koja im pripadaju“, naglasila je Cvijanovićeva.
Ona je istakla da nikada nije bilo riječi o masovnom otpuštanju radnika, niti o tome da se stvari preko noći promijene.
“Neki koraci predviđeni su za nekoliko godina unaprijed da bi preduzeće postalo održivo i moglo da isplaćuje plate radnicima“, pojasnila je Cvijanovićeva.
Navodeći da razumije da su radnici frustrirani, Cvijanovićeva je ukazala na činjenicu da, uprkos svim poteškoćama i znatnom smanjenju obima posla, oni redovno dobijaju plate i izvršavaju se sve obaveze prema državi.
“Problem je nastao zbog dugovanja iz prethodnog perioda. Radnici imaju pravo da svoja potraživanja ostvaruju u potpunosti u skladu sa zakonom, ali je 20 miliona KM presuda, koje su legle za razliku u toplom obroku koju su radnici dobijali, preduzeće učinilo još problematičnijim i otežalo našu poziciju da ga restrukturišemo“, upozorila je Cvijanović i izrazila nadu da će ova situacija biti prevaziđena.
Ona je navela da željeznički putnički saobraćaj gotovo da ne daje nikave rezultate i nije profitabilan, već ima socijalnu dimenziju, ali i da je u teretnom saobraćaju smanjena aktivnost, što je sve ponukalo da se uđe u restrukturisanje.

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *