15:34 , понедељак , 23 април 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / CVIJANOVIĆ: ZLOČIN U DOBROVOLJAČKOJ – SIMBOL POSRNULOG PRAVOSUĐA

CVIJANOVIĆ: ZLOČIN U DOBROVOLJAČKOJ – SIMBOL POSRNULOG PRAVOSUĐA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je zločin koji se desio u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu bio simbol početka rata u BiH, a danas predstavlja simbol posrnulog pravosuđa BiH koje ni 25 godina kasnije nije procesuiralo i kaznilo počinioce.

20170502151257_424382

„Tužno je i poražavajuće da porodice stradalih nisu u mogućnosti da u miru odaju počast svojim najmilijima na mjestu gdje se ovaj zločin dogodio, ali baš zbog toga je važno da nastavimo da se dostojanstveno sjećamo i odajemo počast stradalim vojnicima“, izjavila je Cvijanovićeva Srni.

Ona je naglasila da će Dobrovoljačka ulica ostati mjesto sjećanja i opomene, a Vlada Republike Srpske nastaviće da insistira na tome da se ovaj zločin ne zaboravi i da se istraje u borbi za pravdu za žrtve i njihove porodice.

Prema njenim riječima, gubitak porodica stradalih ne može se nadoknaditi, ali se pravda može i mora dostići institucionalnim djelovanjem i nepristrasnosti pravosuđa koje do sada, nažalost, nije viđeno.

„Budućnost u miru je želja svih nas, ali pravda i poštovanje prema žrtvama su obaveze na koje ne smijemo zaboraviti“, istakla je Cvijanovićeva.

Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, teritorijalne odbrane i paravojnih muslimanskih falangi kojima su komandovali osvjedočeni prijeratni kriminalci sarajevskog podzemlja.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova donio je odluku da se obilježavanje 25 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ove godine organizuje 3. maja samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, ali ne i u federalnom Sarajevu, i ta odluka je, kako je objašnjeno, iznuđena ponašanjem kantonalnih i federalnih vlasti.

IZVOR-NEZAVISNE

FOOT-NEZAVISNE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *