9:41 , недеља , 23 септембар 2018
Početna / VIJESTI / DA BISTE IMALI ZDRAVO SRCE, KONZUMIRAJTE OVO POVRĆE

DA BISTE IMALI ZDRAVO SRCE, KONZUMIRAJTE OVO POVRĆE

Vitamin K je ključan za zdravo srce jer ga snabdeva krvlju punom kiseonika.

135272525159dbe091f22c3254946554_v4 big

Stručnjaci savetuju da jedete što više zelenog povrća koje je bogato ovim vitaminom. Može se pronaći u kelju, spanaću i brokoliju. Nedostatak ovog vitamina uzrokuje povećanje leve komore zbog čega srce ne pumpa krv efikasno, a što može dovesti do srčanog udara.

Što više vitamina K ima u organizmu, manje su šanse da se komora raširi, navodi se u studiji. Prethodna istraživanja pokazala su da vitamin K aktivira protein koji održava veličinu srca.

Istraživanje je sproveo Univerzitet Augusta čiji su stručnjaci analizirali 766 zdravih tinejdžera uzrasta od 14 do 18 godina. Njihova ishrana i aktivnost su mereni sedam dana, a vođen je i dnevnik. Srce im je pregledano ultrazvukom.

Oni koji su imali manjak K vitamina imali su povećanu levu srčanu komoru, koja je zadužena za pumpanje krvi u telo. Što je više vitamina K osoba imala, srce joj je bilo zdravije.

Istraživači su saopštili da ovi rezultati mogu poslužiti za rad na prevenciji kod dece kako bi im se unapredio kardiovaskularni razvoj putem zdrave ishrane i sprečile kardiovaskularne bolesti.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu „The Journal of Nutrition“.

Izvor: B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *