15:17 , уторак , 20 август 2019
Početna / REGION / DA LI GRČKI MINISTAR RUŠI SPORAZUM SA MAKEDONIJOM

DA LI GRČKI MINISTAR RUŠI SPORAZUM SA MAKEDONIJOM

Ministar odbrane Grčke Panos Kamenos kaže da neće dozvoliti da dogovor o imenu Makedonije bude ratifikovan dok ga ne odobre glasači na referendumu ili izborima.

Izjava šefa desničarske stranke Nezavisni Grci ukazuje da je spreman da obori koalicionu vladu zbog dogovora da susedna zemlja dobije naziv „Severna Makedonija“, navodi AP.

S druge strane, kabinet grčkog premijera Aleksisa Ciprasa saopštio je da vlada želi da obezbedi široki konsenzus u parlamentu i da sporazum sa Skopljem o promeni imena Makedonije u grčkom parlamentu ratifikuje proširena većina od 180 poslanika, od ukupno 300 koliko ih ima.

„Želja vlade je da za sporazum o rešenju problema koji godinama opterećuje našu spoljnu politiku obezbedi najširu moguću većinu u parlamentu“, navodi se u saopštenju, prenosi „Katimerini“.

Ciprasov kabinet dodaje da će vlada parlamentu dostaviti i sporazum o imenu Makedonije – koji iziskuje potvrdu parlamenta u obema zemljama – protokol za pristupanje te zemlje NATO-u.

Dogovor premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, naišao je na protivljenje u obe zemlje. I u Grčkoj i u Makedoniji održavani su protesti, a makedonski predsednik Đorđe Ivanov odbio je da potpiše sporazum.

IZVOR: B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *