13:20 , среда , 12 децембар 2018
Početna / VIJESTI / HRONIKA / „DA NISMO ČEKALI 20 GODINA, IMALI BISMO BOLJE RIJEŠENJE“

„DA NISMO ČEKALI 20 GODINA, IMALI BISMO BOLJE RIJEŠENJE“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da Priština manipuliše spiskom zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

719708307599ac7872f204229710789_v4_big

Dačić veruje da će doći do velikih promena, jer su mnoge zemlje u svetu shvatile i „spustile loptu“ posle Katalonije.

„Mislim da će doći do velikih promena, jer su mnoge zemlje u svetu shvatile kuda to vodi posle Katalonije i mnoge zemlje su spustile loptu. Katalonija ide putem Kosova. Kurdistan ide putem Kosova“, naglasio je ministar.

Za spisak Prištine od 114 zemalja koje su priznale nezavisnost kaže da oni manipulišu brojkama sa željom da to bude dodatni podsticaj za nova priznanja.

„Sa dve trećine, odnosno priznanjem 129 zemalja članica UN oni bi postali član na Generalnoj skupštini. Dok je Rusija na našoj strani nikada neće postati clanice UN“, naglasio je Dačić za RTS.

Govoreći o unutrašnjem dijalogu, šef srpske diplomatije je rekao da je on pokrenut kako bi se pronašlo trajno rešenje za KiM.

„Oni kažu imamo trajno rešenje, mi smo dobili nezavisnost. Kažu dobićemo stolicu u UN, da se narodski izrazim „malo sutra će dobiti““, kaže Dačić.

Upitan da li je ostao pri stanovištu da je razgraničenje najbolje rešenje za KiM, on kaže da i dalje misli da je to jedino realno i trajno rešenje u ovom trenutku.

„Srbija neće voditi bilo kakve ratove, problem Kosova u smislu nezavisnosti nije rešen. Mi čekamo 20 godina, da nismo čekali mislim da bismo imali bolje rešenje“, naglasio je on.

Na pitanje da li sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine krije priznanje Kosova, kako neki tumače, Dačić je rekao da je tu formulaciju izmislio Štefan File, a da ni sam nije znao šta ona znači.

„Niko ne zna šta to znači. Nemoj da bajemo šta to znači. To ne znači ništa“, rekao je šef srpske diplomatije.

A da li će Srbiju na kraju evropskog puta čekati pitanje Kosovo ili EU, za Dačića neka dileme: Onda neće biti evropskog puta.

„To je moje mišljenje. Ako Evropa bude sposobna da takvo pitanje postavi u toj formulaciji, znači da su sve države EU priznale Kosovo. Pošto se to se neće desiti, mi nećemo biti suočeni sa tom dilemom sa EU“, zaključio je on.

Izvor. b92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *