11:52 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REGION / DAČIĆ PROMJENA POLITIKE PREMA RUSIJI I KINI BILA BI SAMOUBILAČKA

DAČIĆ PROMJENA POLITIKE PREMA RUSIJI I KINI BILA BI SAMOUBILAČKA

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da cilj Srbije treba da bude „restartovanje“ odnosa sa SAD, ali i nastavak dobrih odnosa s Rusijom i Kinom, kao i napredak na putu ka Evropskoj uniji.

dacic100Ivica Dačić je u intervjuu agenciji Beta rekao da Srbija ne vodi politiku balansiranja između Zapada i Rusije već štiti svoje nacionalne i državne interese i da neće mijenjati politiku prema Rusiji i Kini sve dok to budu jedine zemlje koje u Savjetu bezbjednosti UN štite njene interese.

Dodajući da je Srbiji „suđeno da bude u EU“, jer nije u Aziji već u Evropi, Dačić je rekao da će kada postane članica EU i Srbija biti pitana za spoljnu politiku Unije, ali da bi sada bilo „samoubilački“ da mijenja politiku prema Rusiji ili Kini.

„Oni su stavili veto, Rusija, na rezoluciju o Srebrenici. Staviće veto ukoliko neko predloži članstvo Kosova u UN i sad mi treba da glasamo za nešto čime se osuđuju Rusija ili Kina. Da li je to normalno? Ili, bio je juče ambasador Irana ovde. Mi sad treba da jurimo i molimo Iran da ne prizna Kosovo, ali smo redovno glasali protiv Irana. E, više ne glasamo protiv Irana. To je ta promjena naše politike“, rekao je Dačić.

„Niko nama ne može da zamjeri da branimo Srbiju. Jedino ako neko misli da treba da uđemo u EU razarajući Srbiju, što niko ne treba da misli. Kada Velika Britanija, SAD, Francuska, Italija i ostali, kada to budu zemlje s kojima možemo da zaštitimo naše nacionalne i državne interese, onda možda možemo da gledamo drugim očima na sve ove probleme. Sve do tada, dok su jedine zemlje koje mogu da zaštite naše interese Rusija i Kina na tom nivou Savjeta bezbjednosti, bilo bi samoubilački da mijenjamo našu politiku“, rekao je Dačić.

Na pitanje koliko će Srbija moći da vodi politiku balansiranja između Zapada i Rusije s obzirom na želju da uđe u EU, Dačić je rekao da nije riječ o balansiranju, već o očuvanju „nacionalnih i državnih interesa“.

„Uopšte to nije politika balansiranja, to je naš put, pa i Sveti Sava je govorio o tome. Mi (smo) Zapad na Istoku, Istok na Zapadu. Šta da radimo kada nam je to geostrateška pozicija? Mi idemo ka EU, ali pri tome želimo i da sačuvamo naše nacionalne i državne interese. To je potpuno legitimno“, rekao je Dačić.

Kaže da Srbija želi u EU, ali i naveo da su interesi nekih zapadnih zemalja suprotni interesima Srbije. Dačić je rekao i da bi Srbija na međunarodne odnose mogla i drugačije da gleda kada bi vodeće zapadne sile bile zemlje s kojima Srbija može da sarađuje na zaštiti svojih interesa.

„Nemoj da nas je sramota da štimo i branimo Srbiju, to treba da bude najveći ponos. Mi smo došli u situaciju da treba da se pravdamo svakome ovde u Srbiji, svakome ko je ekspozitura zapadnih zemalja koje imaju drugačije nacionalne i državne interese. Oni su suprotstavljeni našim interesima. A to ništa nije tragično, to je realnost dok ne napravimo neke bolje odnose“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je saradnja s odlazećim državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem bila dobra, ali da se nada poboljšanju odnosa s administracijom novog predsjednika Donalda Trampa.

„Mislim da je tragično što su naši odnosi pali na taj nivo da je na kraju bilo i bombardovanje. Moramo da tražimo zajednički imenitelj i nadam se da ćemo to moći da promijenimo s novom administracijom, jer, iskreno rečeno, Klintonova administracija, i Bila i Hilari, svih ovih godina su se samo trudile da opravdaju svoju politku iz devedesetih. Mi ne tražimo da neko osuđuje tu politiku, ali tražimo da idemo dalje ali ne na starim fajlovima koji su više istrošeni. Moraju da se nalaze novi imenitelji. Srbija se promijenila, isto tako su se promijenile i SAD“, rekao je Dačić.

Dodao je da se mora naći zajednički interes radi mira, stabilnosti i bezbjednosti u regionu.

„Srbija će najviše u to uložiti, najviše će biti terana na kompromis i mi smo toga svjesni, jer smo najveći narod i najveća država i mi smo na to spremni, samo nismo spremni da mi uvijek platimo cijenu dvostrukih standarda međunarodne zajednice na štetu naših državnih interesa“, rekao je Dačić.

Proteklu godinu obilježili Tramp i Bregzit 

Šef srpske diplomatije ocijenio je da su proteklu godinu u svijetu obilježili Bregzit i pobjeda Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD što će izazvati „tektonske“ promjene u međunarodnoj politici koje Srbija treba da prati.

„Na međunarodnoj sceni godinu su obilježili Bregzit i pobjeda Trampa u Americi. Ne samo zbog toga što su te dvije zemlje izuzetno značajne, već i zato što će to umnogome definisati neku globalnu strategiju i Velike Britanije i cijele EU, ali i SAD. To izaziva tektonske poremećaje u spoljnoj politici. EU sada ima mnogo više tih unutrašnjih problema koji znače potrebu za raspravom o načinu funkcionisanja i organizacije same EU, kako bi se spriječilo da i druge zemlje krenu putem izlaska iz EU“, rekao je Dačić.

Ocijenio je da će Bregzit i Trampova pobjeda vjerovatno dovesti i do drugih promjena, poput pobjede desničarskog kandidata na izborima u Francuskoj.

„Doći će vjerovatno do redefinicije globalne spoljne politike“, rekao je Dačić navodeći da Tramp najavljuje novu poziciju SAD u svijetu – manje intervencionizma, uspostavljanje bližih odnosa s Rusijom, zaoštravanje odnosa s Kinom.

„Znači Srbija mora da prati sve te tokove i da jednostavno ne bude iznenađena promjenama koje se dešavaju u svijetu“, dodao je Dačić.

Razvijeni odnosi s nizom najvećih zemalja 

Kao „značajne pomake“ za Srbiju na spoljnopolitičkom planu u 2016. Dačić je izdvojio razvijanje odnosa s „nizom najvećih zemalja“ – od Rusije i Kine pa do SAD, Velike Britanije, kao i nastavak puta ka EU, dok neuspjeha „ni loših trenutaka“ u spoljnoj politici Srbije protekle godine, kako je naveo, nije bilo.

„Mislim da je naš najveći uspjeh što mi danas imamo mogućnost da razvijamo dobre odnose s nizom najvećih zemalja. Od Rusije i Kine pa do SAD, Velike Britanije, da nastavimo naš put ka EU, bez obzira na to što smo suočeni s brojnim uslovljavanjem odnosima nekih naših susjeda prema nama, naročito Hrvatske, ali i stalnim uslovljavanjem napretkom u dijalogu s Prištinom, za šta Srbija ne snosi odgovornost, jer najveći problem u implementaciji briselskog dijaloga je na albanskoj strani, jer oni ne implementiraju ono što je suština briselskog dogovora“, rekao je Dačić.

Kao veliki izazov u sljedećoj godini Dačić je naveo očuvanje pozicija zemalja širom svijeta po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova, pošto je Priština „u stalnoj ofanzivi“.

„Sljedeće godine se očekuje ponovo Generalna skupština Uneska. Očekuje se da će Kosovo ponovo istaći svoj zahtjev za prijem. Mi ćemo ispočetka voditi tu našu borbu u neravnopravnim uslovima, dok će oni nastupati sa velikom podrškom, logističkom i svakom drugom, nekih zapadnih zemalja i islamskih zemalja“, rekao je Dačić.

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *