18:10 , субота , 17 август 2019
Početna / SVIJET / DAN D ZA TEREZU I BREGZIT: ILI 29. MART ILI ODLAZAK

DAN D ZA TEREZU I BREGZIT: ILI 29. MART ILI ODLAZAK

London — Britanski parlament danas treba da se izjasni o dogovora o Bregzitu koji je premijerka Tereza Mej postigla sa Evropskom unijom.

Mejova je pozvala poslanike da „još jednom prouče“ sporazum o Bregzitu i odbila pozive da odloži izlazak Britanije iz EU.

Mejova je pozvala poslanike da „još jednom prouče“ sporazum o Bregzitu i odbila pozive da odloži izlazak Britanije iz EU.

„Poručujem poslanicima sa obe strane parlamenta, šta god zaključili, u iduća 24 sata proučite sporazum još jednom“, rekla je Mejova pred parlamentom, prenosi „Indeks“.

Premijerka je zaključila da sporazum nije savršen i da je rezultat kompromisa.

Odbacila je zahteve nekih poslanika da se Bregzit, zakazan za 29. mart, odloži kako bi bilo više vremena za postizanje konsenzusa ili održavanje novog referenduma.
„EU ćemo napustiti 29. marta. Verujem da je zbog naše demokratije važno da sprovedemo rezultate sa referenduma iz 2016. godine“, rekla je premijerka.

Veruje se da Mejova neće uspeti da danas u parlamentu obezbedi podršku za sporazum.

Moguće je više scenarija u tom slučaju – od raspisivanje novih izbora do novog referenduma ili čak izlaska Britanije iz EU bez sporazuma, što bi moglo da dovede do haosa koji bi izazvao brzi prekid odnosa.

 

IZVOR-TANJUG

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *